Annons

Planeringen är det viktigaste

Vad ska man bjuda på? Hur ska alla gästerna få plats där hemma? Frågorna inför studenten kan vara många. TA har tittat närmare på vad det innebär och träffat en familj som är mitt uppe i förberedelserna inför fredagens festligheter.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2009
Mia och David Möller diskuterar upplägget inför studenten. Foto: Tomas Nyberg
Mia och David Möller diskuterar upplägget inför studenten. Foto: Tomas NybergFoto: 

Hos familjen Möller på Stavstensvägen råder lugn trots att sonen David Möller springer ut på S:t Nicolais trappa om mindre än en vecka. Men så har de ju också varit med en gång tidigare, för tre år sedan när storasyster Louise tog studenten.

– Det är klart att vi var ännu mer noggranna i vår planering då eftersom det var första gången. Men då blev det himla lyckat och bra, säger mamma Mia Möller.

Annons

Inför Davids student har de valt ungefär samma koncept som sist. Det blir buffé och dukning ute i trädgården. Bord och stolar är fixade och ett tält som passar in den långsmala trädgården finns sedan tidigare. Maten lagar de hemma, tillsammans.

– En del har jag delegerat ut till kompisar, det är roligt att kunna hjälpa varandra. Har man bara strukturerat upp det och planerat så är det busenkelt och går fort, säger Mia.

Men förberedelserna börjar långt innan maten ska lagas. Tidigt gjorde David inbjudningskort som skickats till släkt och vänner.

– Jag får väl nästan göra tack-korten redan nu, för sedan kanske det rinner ut i sanden, säger han.

Studentmössan beställdes redan i höstas och även kostymen har varit fixad sedan länge.

– En klipptid bokade jag för säkert tre månader sedan.

– Ja, det hade nog varit svårt att komma och försöka få en sådan just den här veckan annars, inflikar Mia.

De vet att ett 50-tal gäster kommer. Sedan räknar de med att det dyker upp några till, oanmälda.

Trots mycket planering innebär studenten ju fest och glädje. I familjen Möller är det viktigast.

– Jag har alltid tyckt mycket om studenten. Kanske för att jag aldrig tog studenten själv, jag läste in allt i vuxen ålder och då blir det ju inte att man har en fest på samma sätt, säger Mia.

Annons

Hon förklarar att det är blandningen av människor, ur olika generationer, som är så roligt med just studentfester.

– Att träffa folk är roligt, även om du inte är hemma hela kvällen, säger hon till David. Louise gick ut vid elva, tolv-tiden.

Vad prislappen för studenten hamnar på varierar förstås mycket med både antal gäster och vilka alternativ man väljer. När bara mat och själva festen räknas in kostar Davids firande ungefär 6000 kronor. Men då tillkommer saker som den nya kostymen, biljetterna till studentfesterna på stan och studentmössan.

– Det är bara en gång man gör något sådant här stort för sina barn och jag tycker att det är roligt med studenter. Det är lite trist att det här är den sista i vår familj, tycker Mia.

Läget är alltså under kontroll på Stavstensvägen. Det enda molnet på himlen är just att eventuella moln, fyllda av regn, ska dyka upp på fredagen.

– Ni har inte sett väderprognosen inför helgen förresten? undrar Mia precis innan TA lämnar familjen åt sina förberedelser.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons