Annons

Planering för nytt centrum startar

Nu sätter samhällsbyggnadsförvaltningen snart igång att planera för en förnyelse av centrala delar av Trelleborg. Planen omfattar i huvudsak området öster om C B Friisgatan och söder om Algatan.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2013

- Det handlar dels om Abitares planer för att bygga ut på sina fastigheter med runt 150 lägenheter, dels om en utbyggnad av Rådhuset, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggandsnämnden.

I Abitares planer finns att McDonaldshuset rivs och ersätts av ett 13-våningshus. Bredvid höghuset ska det bli ett 11-våningshus och inne i kvarteret ett lägre hus. På taket till huset som rymmer Swedbank och Åhlens finns det planer på penthousevåningar. Förutom en bio i ett av husen ska det också finnas utrymme för restauranger, butiker och kaféer i markplanet.

Annons

Telinska magasinet ska bevaras och byggas om till saluhall, enligt byggföretagets planer.Dessutom vill Abitare bygga ett nytt p-hus med 300 platser i kvarteret där Malmroshuset ligger.Tanken är att det ska bli ett stråk upp mot centrum med gågatan och butikerna där från hamnen och Centralstationen, dit de flesta kommer att anlända till Trelleborg när pågatågen börjar gå.

Förslaget till en utbyggnad av Rådhuset beräknas kosta kring 72 miljoner kronor med en nedgrävd sessionssal söder om huset.

- När det gäller Rådhuset blir det säkert en diskussion om förslaget med en ny sessionssal som inte ligger så högt över havsnivån, säger Patrik Holmberg. Å andra sidan tänker man sig väl att vid en havsnivåhöjning så kommer staden att skyddas på ett eller annat sätt.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons