Planer smids för uteförskola

Trelleborg kan få sin första uteförskola redan till våren. Just nu undersöks intresset bland föräldrar och personal.
Trelleborg • Publicerad 4 januari 2007

Hittills har sex familjer visat intresse för att ha sina barn på en uteförskola i Trelleborg. För att idén ska bli av krävs minst 16-18 barn.

Förskolor med utevistelse som pedagogisk inriktning finns redan i de flesta kommuner runt Trelleborg.

– En stad av Trelleborgs storlek borde ha förutsättningarna för en uteförskola, säger Torbjörn Barrander, rektor på Fågelbäcksskolan som är den som kläckte idén. Han menar att en uteförskola ligger rätt i tiden ur flera aspekter.

– Det är modernt både med hälsovårds- och miljömedvetenhet, menar han.

– På väster har vi både Albäcksskogen och Flaningen. Dessutom är det nära till havet. Det gör att det finns gyllene förutsättningar för en bra uteförskola, säger han.

Idén fick Torbjörn Barrander efter att hans eget barnbarn började på en förskola i Malmö med uteprofil.

– Det var en tanke som kom upp på ett samarbetsmöte om hur vi ska göra för att lösa problemen med förskoleplatser, säger Torbjörn Barrander som normalt arbetar som rektor för högstadiet och alltså inte har med förskolorna att göra. Enligt honom finns det möjligheter för en uteförskola att ha en bas på exempelvis Bäcka- eller Fågelbäcksskolan.

– Där finns till exempel ett tillräckligt stort kök för att laga mat även till för-skolebarnen. Det borde också finnas en lokal där barnen kan vistas inomhus menar Torbjörn Barrander.

Man har även undersökt intresset bland kom-munens förskolepersonal för att starta den nya ute-förskolan.

– Jag har redan ett par stycken intresseanmälningar från personal, säger Torbjörn Barrander.

Än så länge har information till föräldrar om den tänkta uteförskolan bara legat ute på kommunens hemsida under ett par veckor.

Men efter helgerna ska man även gå ut med information via de vanliga förskolorna och till föräldrar via BVC.

Jenny Isaksson

0410-54527

jennyisaksson@ allehandasyd. se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.