Planer på vindkraft förnyas

Vattenfall tar upp planerna för att bygga 128 vindkraftverk på Kriegers Flak i Östersjön, som delas mellan Sverige, Tyskland och Danmark.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2013
Vattenfall tar upp planerna för att bygga vindkraftsparken med 128 vindkraftverk på Kriegers Flak i Östersjön
Vattenfall tar upp planerna för att bygga vindkraftsparken med 128 vindkraftverk på Kriegers Flak i ÖstersjönFoto: Elizabeth Dalziel

Bolaget har lämnat in en ansökan till regeringen om att tillståndet för att bygga vindkraftsparken ska förlängas till 2018. Ansökan skickas nu ut på remiss, bland annat till Trelleborgs kommun.

Planerna var långt gångna när tillståndet gavs 2006 och Vattenfall fick 2010 tillstånd att föra iland elen via kabel till transformatorstationerna i Arrie i Svedala kommun samt Trelleborg Norra.

Men i sin ansökan om förlängning skriver Vattenfall att det just nu inte finns ekonomiska förutsättningar för en utbyggnad på den svenska delen av Kriegers Flak. I Tyskland och Danmark har däremot planerna gått vidare mot en utbyggnad inom den närmaste tiden.

Vattenfall gör dock bedömningen att en anläggning även på den svenska delen av Kriegers Flak kan bli lönsam om förutsättningarna förbättras. Därför vill man ha en förlängning av tillståndet.

Ann Ekstrand
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.