Annons

Planer på nya villor i Hammarlöv väcker oro

I Hammarlöv planeras fem nya villor. Mitt i den skyddsvärda bykärnan.
Trelleborg • Publicerad 23 juli 2007
Mellan tre och sex hus kan bli verklighet på jordbrukstomten bredvid Framnäs allé. BILD: TOMAS NYBERG
Mellan tre och sex hus kan bli verklighet på jordbrukstomten bredvid Framnäs allé. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Det är Britt-Marie Aulin-Tonning och Bengt-Olof Tonning som vill etablera bostadsbebyggelse väster om kyrkan, precis norr om allén till Framnäs gård. På fastigheten, som Tonning i dag arrenderar ut för betodling, ska mellan tre och sex hus byggas.

- Vi tycker det vore lagom med fem hus, men vi kan tänka oss mellan tre och sex, säger Britt-Marie Aulin-Tonning.

Annons

Tonnings har ansökt om förhandsbesked hos kommunen. Blir det positivt vill de sälja marken till något byggföretag. Men planerna möter starkt motstånd från de grannar som tillfrågats.

Grannarna pekar på att Hammarlöv ligger i ett område som är klassat som riksintresse för kulturmiljövården och utpekat av länsstyrelsen som särskilt bevarandevärd. Hammarlöv omgärdas dessutom av särskilda områdesbestämmelser som bland annat innebär hårda restriktioner för nybyggnation. Sven Lundström på Framnäs gård menar att husen kommer att ligga "kloss intill" hans fastighet, och att husen förstör bymiljön eftersom tomterna blir tio gånger större än de som i dag finns i byn.

- Att bygga så här är helt förkastligt, både för min del och för byn som helhet, säger Sven Lundström.

Britt-Marie Aulin-Tonning vill bebygga marken eftersom jorden inte är så bra att odla på. Dessutom skulle fler bostäder vara bra för Hammarlöv, menar hon.

- Jag har många gånger tänkt att Hammarlöv håller på att dö ut. Vi måste utveckla byn, annars blir den någon sorts Skansen, säger Britt-Marie Aulin-Tonning.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons