Annons

Plan ska förstärka känsla av badort

Bort med campingen och bygg bostäder vid Granhyddan. Bredda stranden och bygg kallbadhus och kiosk vid havet. Det är en del av det som finns med i ett samlat förslag som tagits fram efter höstens designdialog i Beddingestrand.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2012
Ett 70-tal Beddingebor samlades på lördagsförmiddagen för att lyssna på det förslag för utbyggnad av områdena runt Granhyddan och Pärlan som kommunens planarkitekter presenterade.
Ett 70-tal Beddingebor samlades på lördagsförmiddagen för att lyssna på det förslag för utbyggnad av områdena runt Granhyddan och Pärlan som kommunens planarkitekter presenterade.Foto: Claes Nyberg

Boende på orten har tillsammans med byggherrar, politiker och kommunens tjänstemän samlats vid tre tillfällen för att kläcka idéer för ortens framtid. Fyra olika grupper tog fram förslag som kommunens tjänstemän sedan kokat ihop till ett samlat koncept för utvecklingen områdena runt Granhyddan och Pärlan.

– Detta ser vi som en gemensam vision för området. Alla kommer inte att skriva under på det för man kan inte få alla jättenöjda men vi har försökt få med så mycket som möjligt av de önskemål som kommit fram i de olika grupperna, sade Kajsa Rue Hallén, planarkitekt på Trelleborgs kommun.

Annons

I förslaget finns flerbostadshus i tre våningar norr om dansrotundan vid Granhyddan och tvåplansradhus runtom. Både Granhyddan och dansrotundan föreslås bevaras och används till någon form av publik verksamhet.

– De ledord och mål som vi arbetat med är att återskapa badortskänslan, att skydda stranden och att skapa en lokal flyttkedja genom att bygga andra boendeformer än de som finns på orten idag, sade Gunnar Göransson, också han planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Skogsdungen mellan havet och väg 9 ska också bevaras medan den gamla restaurangen Pärlan föreslås rivas och ersättas med ett kallbadhus med kiosk och toaletter. Öster om denna föreslås ett enplansradhus med nio bostäder. Vid väg nio föreslås elva fristående tvåplansvillor samt möjlighet att bygga en förskola eller skola.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons