Annons

Plan på nytt område kritiseras

Länsstyrelsen reser omfattande frågetecken kring förslaget till detaljplaneprogram för Maglarps strand. Man anser bland annat att utbyggnaden bör begränsas och att skjutbanan tas bort.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2008
Arkivbild: TA
Arkivbild: TAFoto: 

Länsstyrelsen har reagerat på att planområdet vuxit jämfört med den fördjupade översiktsplanen för Stavstensudde som antogs 2005. Från 600-800 nya bostäder till 800-900 i det nuvarande förslaget. Det innebär att förslaget tänjer på de gränser som sätts av miljö, natur och kultur i området.

- Det finns ett par grundläggande frågor. För det första vilken hänsyn man ska ta till de stigande havsnivåer som vi ser framför oss. För det andra viken hänsyn man tar till att området ligger inom riksintresse för kustzon och kulturmiljö, säger Ragnar von Malmborg, planhandläggare på länsstyrelsen.

Annons

Området ligger på sina håll inte mer än omkring en meter över havsnivån. Länsstyrelsens rekommendation är minst tre meter över havsnivån.

Det öppna odlingslandskapet, fiskeläget i Skåre och Skåre skansar är av riksintresse för kulturmiljön och kommunen har enligt länsstyrelsen inte tillräckligt noga utrett hur de påverkas när området exploateras. Området får inte byggas ut om det hindrar friluftslivet eller skadar natur- eller kulturvärden.

- Vi menar därför att man bör undvika de delar som har högst värden i dessa avseenden, säger Ragnar von Arnold.

Länsstyrelsen anser att området söder om en tänkt linje från norra Kurland till Skansagården bör lämnas obebyggt. Det innebär att antalet bostäder i det nya området begränsas. Men Ragnar von Arnold tror inte att det stjälper det fortsatta planarbetet.

- Är det 300 bostäder som försvinner är det fortfarande ett stort utbyggnadsområde, säger han.

Ett annat problem är inte helt oväntat skjutbanan.

- Vi gör bedömningen att man inte kan ha kvar skjutbanan så nära bebyggelse, säger Ragnar von Arnold.

Maglarps grusgrop som innehåller höga naturvärden måste skyddas och trafiken till och från området måste lösas. Vägverket anser i sitt yttrande att Kustvägen inte kan ta all trafiken och Region Skåne efterlyser en utformning som underlättar för kollektivtrafiken.

Eftersom projektet är så omfattande och komplikationerna många kan utbyggnaden av Maglarps strand innebära betydande miljöpåverkan och måste därför miljöprövas menar länsstyrelsen.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons