Plan på gång för att stoppa översvämningar

Till sommaren ska en handlingsplan vara klar för hur man ska komma till rätta med översvämningarna på landsbygden. Men situationen är betydligt mer komplicerad än i inne i staden och det kommer troligen att ta lång tid att genomföra förbättringar.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2011
Foto: Tom Wall

Det handlar bland annat om vem som har ansvaret för dagvattnet i olika områden. Kommunen har ansvar för det vatten där det finns kommunala dagvattenanläggningar, men annars är det dikningsföretag och enskilda fastighetsägare som bär ansvaret. Även länsstyrelsen är inblandad som tillsynsmyndighet för dikningsföretagen och annan vattenverksamhet liksom Trafikverket med sina vägtrummor och broar.

Alla måste samarbeta om man ska lyckas att få ner översvämningarna till ett minimum.

Tekniska nämnden vill också att fler i kommunen engagerar sig mer aktivt i kampen mot översvämningarna, som samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen.

För att få en bättre bild av problemen har kommunen låtit ta fram konsultrapporter om läget i Vallby, Södra Åby, Klagstorp samt Anderslöv.

I Vallby, Södra Åby och Klagstorp är det Jordbruksverket som genomfört undersökningen. I sin rapport pekar Jordbruksverket på problemen med att flödena i dikningsföretagen är betydligt större idag än när avdikningarna gjordes. Men att bara öka kapaciteten är ingen lösning, menar Jordbruksverket. Det gör bara att bekymren blir än större hos andra dikningsföretag nedströms.

"Den enda hållbara lösningen är att hitta åtgärder som begränsar skadorna, förbättrar bräddmöjligheterna och styr översvämningarna dit där de gör minst skada för det enskilda och allmänna intresset." skriver Jordbruksverket i sin rapport.

En handlingsplan för varje område bör tas fram och kommunen bör sätta av resurser för att leda arbetet vidare, menar Jordbruksverket.

I Anderslöv är det konsultföretaget Naturvårdsingenjörerna som genomfört undersökningen. Deras slutsats liknar Jordbruksverket. Att öka kapaciteten uppströms ger större problem nedströms och är inte en möjlig väg, menar Naturvårdsingenjörerna.

"Det andra sättet är att flödesutjämna avrinningen med både små och stora anläggningar på så många platser som möjligt" menar Naturvårdsingenjörerna.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.