Piraten-historier roade publiken

Sigge Cederlund fick sin första Fritiof Nilsson-bok när han var tolv år. Sedan dess är han fast.
Trelleborg • Publicerad 7 oktober 2010
Sigge Cederlund berättade med mycket humor och stor inlevelse om sin favoritförfattare Fritiof Nilsson Piraten på Studiefrämjandets berättarafton.
Sigge Cederlund berättade med mycket humor och stor inlevelse om sin favoritförfattare Fritiof Nilsson Piraten på Studiefrämjandets berättarafton.Foto: 

Trelleborg. – Jag tycker att Fritiof Nilsson Piraten är en av Sveriges bästa författare – eller åtminstone den roligaste!

Det säger Sigge Cederlund som igår kväll kom till Trelleborg för att berätta om sin favoritförfattare på en berättarkväll arrangerad av Studiefrämjandet.

1982 var han med och grundare Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet. Idag är han fortfarande medlem, med titeln estradör. I den rollen åker han runt i hela landet för att berätta om författaren som han fastnade för redan som barn.

– Jag fick boken Bombi Bitt och jag av min mor samma år som den gavs ut, 1932. Egentligen begrep jag väl det roliga först när jag läste om böckerna på 1940-talet, men jag gillade namnet. Piraten, det är häftigt för en tolvåring, säger Sigge Cederlund.

Inlevelsen är stor när han läser högt ur novellsamlingen Bombi Bitt och hans mor. Den boken gavs ut först efter Fritiof Nilsson Piratens död och innehåller berättelser som bokförlaget strök ur författarens debutroman.

– Har ni den här boken hemma ska ni vara rädda om den. Den såldes för 8000 kronor på en bokakution i Stockholm häromåret. Det finns ett oerhört samlarvärde på Piraten-böcker. Det är bättre att köpa en sådan än att sätta pengarna på banken.

Olof Broddesson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.