GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pirarmar, skatepark och konstgräs pausas när kommunen drar i handbromsen

Nya pirarmar i Smygehamn, skatepark i Anderslöv och utbyte av konstgräsplanen vid gamla Köpingeskolan. Allt skjuts på framtiden när Trelleborgs kommun bromsar sina investeringar nästa år på grund av det utsatta ekonomiska läget. Men arbetet med ringväg och Business center fortsätter som planerat.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 28 oktober 2022 • Uppdaterad 16 november 2022
Skejtsugna ungdomar i Anderslöv får vänta ett år extra på den nya skateparken.
Skejtsugna ungdomar i Anderslöv får vänta ett år extra på den nya skateparken.Foto: Emil Langvad/TT

På fredagsmorgonen berättade TA att Trelleborgs kommun budgeterar för ett nollresultat i verksamheterna nästa år. Det finns inget utrymme för satsningar förutom de som är beslutade sedan tidigare. Vallöften om mer personal i skolan är exempel på sådant som knappast går att infria 2023.

Men det är inte bara i den dagliga verksamheten som de tuffa tiderna märks. Det är svångremstider även på investeringssidan. För ett år sedan hade kommunen planerat att investera för 593 miljoner kronor 2023. Nu är den summan nere i 245 miljoner. En minskning med 59 procent.

– När det gäller våra investeringar har vi målet att ligga på en 60-procentig självförsörjningsgrad. Och då kan vi inte investera för mer, säger Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

När det bistra läget stod klart för politiker och förvaltningar satte ett intensivt arbete igång med att prioritera.

– Vi har jobbat extremt hårt med våra investeringar för att få ner dem till den nivån. På varje förvaltning har vi tittat på vad vi måste göra nu och vad vi kan skjuta på till nästa år eller ännu längre fram. Det har varit mycket diskussion om ”need to have” och ”nice to have”, säger Ann Kajson Carlqvist.

Bland det senare, alltså det som inte är nödvändigt att genomföra just nu, finns bland annat utbyggnaden av Axel Ebbes konsthall som TA berättat om tidigare. Men bland de framskjutna investeringarna finns också utbyte av konstgräsplanen på Köpingeskolan, en ny skatepark i Anderslöv och nya pirarmar i Smygehamn.

En stor del av kommunens investeringar ligger i tekniska servicenämnden. Bara där har investeringarna nästa år bantats från tidigare planerade 298 miljoner till 112.

Bland det som faktiskt blir av finns energisparande åtgärder, till exempel att byta ut armaturer på gatubelysningen till LED-lampor, vilket kostar 22 miljoner, och allmänna energieffektiviseringar på drygt 10 miljoner. Exempel på det kan vara byte av värmesystem och belysning på olika ställen.

– Där kör vi på. Det är rena pengar tillbaka. Varje satsad krona på energieffektivisering med kort återbetalning är ju en väldigt lönsam investering, säger tekniska serviceförvaltningens chef Mats Linderholm.

Det som också blir av är asfaltering enligt det så kallade asfalteringsprogrammet. Där ligger 16 miljoner kronor 2023.

Bland tidigare planerade investeringar som skjuts på framtiden märks även parkeringen vid Söderslättshallen och den tidigare planerade ombyggnaden av badhuset. Dessa pausas på grund av att man avvaktar hur planeringen av den framtida idrottsstaden går.

Saker som inte stryks ur investeringsbudgeten är den stora infrastruktursatsningen på ringvägen och Business center Trelleborg. För det finns 40 miljoner i budgeten 2023 och ytterligare 555 miljoner åren 2024 och 2025.

– Det är ett av de projekten som vi sagt måste prioriteras. Vi vill ha vår ringväg och östra hamninfart på plats så att vi inte försinkar Kuststad 2025 ännu mer, säger Ann Kajson Carlqvist.

Fakta

Kommunens investeringar

Exempel på planerade investeringar som skjuts på framtiden i budgeten för 2023:

• Utbyte av konstgräsplanen vid gamla Köpingeskolan: 5,2 miljoner i budget 2023. Skjuts till 2024.

• Ombyggnad Axel Ebbes konsthall: 26,8 miljoner i budget 2023. Skjuts till 2024.

• Pirarmar Smygehamn: 19 miljoner i budget 2023. Skjuts till 2026.

• Skatepark Anderslöv: 5 miljoner i budget 2023. Skjuts till 2024.

• Stadsmiljöprogrammet: 1,5 miljoner i budget 2023. Skjuts till 2024.

Exempel på investeringar som blir av:

• Ringväg och Business Center: 40 miljoner 2023. 555 miljoner 2024-2025.

• Gång- och cykelväg Alstad – Östra Grevie: 4,6 miljoner i budget 2023. 5,9 miljoner 2024.

• Nordic Hydrogene Corridor (vätgasprojektet): 8 miljoner i budget 2023. 16 miljoner 2024-2025.

• Medborgarbudget: 5 miljoner i budget 2023. 15 miljoner 2024-2026.

• Ny rugbyanläggning: 34 miljoner i budget 2022-2023.

Källa: Förslag till budget 2023 och flerårsplan som behandlades i kommunstyrelsen den 26 oktober 2022.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.