Pippis födelsedag firades med skattjakt

Pippi är snart en gammal tant. I år fyller hon 60 år. På biblioteket firades hennes födelsedag med kalas i går, på Internationella barndagen.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2005

Klockan tio står det skattjakt på programmet. En Pippidocka och tre Findusdockor har gömts någonstans på barnavdelningen och den som hittar dem får dem. Gångarna fylls av ett 25-tal barn som letar ivrigt. I bokhyllor, under soffor och under bord.

– Vi trodde aldrig att det skulle komma så här många barn, säger barnbibliotekarie Jessica Åkerberg något överväldigad.

På borden ligger papper och färgkritor framme. Många abstrakta konstverk pryder en av väggarna. Det är teckningstävling på gång och den som ritar den bästa spunken vinner ett pris.

– En spunk vet man ju inte riktigt vad det är för något, så barnen får rita vad de tycker är en spunk, säger Jessica Åkerberg, som tillsammans med kollegan Annika Olsson ska utse den bästa teckningen i slutet av dagen.

Trots att det i år alltså är 60 år sedan den första boken om Pippi Långstrump kom ut är den urstarka tjejen med de röda flätorna fortfarande populär bland barnen.

– Vilka figurer barnen gillar beror på var de får sina influenser från. Pippi funkar i alla lägen, precis som Alfons Åberg. Annars är det ju mycket Spiderman och sånt, men Pippi ligger ganska högt på topplistan, säger Jessica Åkerberg.

Efter tio minuter har Johanna, tre och ett halvt år, hittat Pippidockan i gummistöveln i fönstret, och även Findusdockorna har funnit nya ägare. Men de andra barnen behöver inte vara ledsna för det.

– Alla får en skatt, säger Jessica Åkerberg, och öppnar en kappsäck full med guldpengar. Under det gyllene skalet döljer sig en liten chokladslant, som barnen får skölja ned med läsk. För hur ska Pippis födelsedag firas om inte med guldpengar och sockerdricka?

Christel Thunell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.