Annons

Pippi-skulptur på Rådhustorget väcker känslor

En skulptur av Pippi Långstrump på Rådhustorget? Madicken, Karlsson på taket eller Emil i Lönneberga i brons? Egil Ahls idé om att ersätta Ture Thörns tre T:n på Rådhustorget med någon av Astrid Lindgrens sagofigurer på Rådhustorget har fått många trelleborgare att engagera sig i frågan.
Trelleborg • Publicerad 17 maj 2002

En del tycker att förslaget är skamligt och löjligt, medan andra välkomnar initiativet. Det finns dem som föreslår en vattenfontän, andra håller fast vid Pippi-alternativet. - Jag är tveksam till idén att sätta en Astrid Lindgren-figur på torget. Författarinnan har ingen direkt koppling till Trelleborg, vilket gör att jag är skeptisk till förslaget, säger Lars-Olof Flink (m). Kommunalrådet Egil Ahl (s) betonar att det är viktigt att man utlyser en tävling där konstnärer kan lämna förslag om vad de vill göra för utsmyckning. Utformningen av Rådhustorget har blivit ett verkligt stort samtalsämne i Trelleborg. Åtskilliga kommuninvånare har en åsikt om hur de vill att Rådhustorget ska se ut i framtiden. Många är angelägna om att sommarserveringen får en framträdande plats på torget. Och det finns dem som har funderat kring vilken offentlig utsmyckning som är mest lämplig. Fred Åberg, skulptören som har skapat omtyckta "Böst", är inte särskilt förtjust i tanken att avbilda Pippi Långstrump. - Egentligen är det svårt att ha en uppfattning. Jag är dock ingen motståndare till idén. Får jag en förfrågan om att göra Pippi som skulptur skulle jag inte ta det uppdraget. Det ligger mig för att skapa det som faller mig in. Det är positivt att Thörns verk flyttas, eftersom den var alldeles för massiv på Rådhustorget, säger Fred Åberg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons