Annons

Pippi fyller hel konsthall

Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2005

Glas, trä och akvarell. Fåglar gör sig bra i alla material. Den inställningen präglar Falsterbo konsthall som nu inviger sin utställning " Under fågelsträcket".

Över 20 utställare deltar i årets upplaga av "Under fågelsträcket" där konstnärer visar upp fåglar i alla möjliga färger och former. En av dem är Elna Jolom, glaskonstnär verksam i Gärsnäs utanför Simrishamn.

Annons

– Jag kallar dem andnöd, säger hon och visar upp sina färgglada vaser med utsträckta fågelhuvuden inetsade.

Processen är komplicera och tar lång tid. Första ska fler färger tillsättas i glaset, ju fler desto svårare. Sedan etsas motiven in med en diamant och därefter hettas glaset upp, vänds ut och in samt blåses till sin form.

– Det kallas Graal-teknik. Varje vas tar mellan 45 och 50 timmar att färdigställa, säger Elna Jolom.

Intrycket blir att fåglarna är instängda inne i vasen, något som konstnären bekräftar .

– Det är dom. Men sen blir de fria, lovar hon.

Det råder full aktivitet inne i Falsterbo konsthall. Tavlor, vaser och träsniderier ska placeras ut inför kommande utställning. Tiden för utställningen är lämpligt vald eftersom det nu samlas stora mängder fågelskådare på Näset. På lördag är det till exempel Bivråken dag, ett populärt arrangemang som drar publik från hela norra Europa.

– Den är uppskattat av många. Dels alla fågelintresserad och dels alla som gillar teknikerna, säger Magnus G: son Liedholm på konsthallen.

Precis som förra året kommer man också bjuda in skolklasser från kommunen som får en stund till att teckna av motiven på tavlor och de naturtrogna träsnidade fåglarna. Arrangemanget brukar vara populärt

– Förra året var det ett 40-tal klasser här, säger Magnus G: son Liedholm och visar fram till några akvareller av Peter Nilsson.

– Det här måste vara en av de bästa akvarellmålarna som finns. Titta hur han fångar blicken på fågeln, säger han.

Annons

Lars Fredholm är en annan av akvarellmålarna som ställer ut. Han har målat landskap och fåglar sedan 1980-talet och slutar inte att fascineras. Favoritmotiven hitta han runt bostaden i Hörby, speciellt vid Håslövs ängar. Ibland räcker det med att gå utanför dörren.

– Jag har alltid skissblocket med mig, ibland gäller det att vara snabb, säger Lars Fredholm.

Snabbheten är något han gillar hos akvarellmåleriet. Att snabbt kunna fånga ljus och mörker kring fågelns rörelse. Torvald Perssons snidade träfåglar ser många ut att vara frysta i en rörelse. Och allt från ugglor till småfåglar tittar på besökarna som kommer in genom entrén.

Utställningen öppnar 27 augusti och pågår fram till 25 september.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons