Annons

Pinnarna på plats innan snön yr

Kranens metalliska arm sticker ned en snöpinne i marken. Kraftfullt tränger den ned i den lite lätt frusna marken. Snön är ännu långt borta, men pinnarna är på plats.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Var åttionde meter placeras en snöpinne vid vägkanten. BILD: CLAES NYBERG Bakom ratten i lastbilen sitter Gert Persson. Det är han som trycker på knappen så att kranen verkställer jobbet. Efter honom kommer Tommy Larsson, tätt körande i en annan lastbil för att täcka upp och utgöra skydd för fordonen som kommer efter. - Nu är det full fart så att vi hinner med allt innan det börjar snöa. Det är enormt många pinnar som ska klaras av runt om i Skåne, säger Gert Persson med belåten min. Det är Vägverket Produktion som precis har inlett uppdraget att sätta ned snöpinnar längs våra vägar. Från arla till särla är de igång, första skiftet startar klockan 4.30 och sista patrullen avrundar sitt pass 21.30. Under en arbetsdag hinner de med cirka 1 200 snökäppar. Med 80 meters mellanrum skjuts de oranga stavarna ned. Tidigare var det bambustavar. Numera är det återvinningsbara plaströr som markerar var vägen går. Allt måste vara färdigt före 1 december. Innan snön yr över landskapet. Inne i hytten har Gert Persson en digital mätare, en så kallad "digi-trip". Han håller ögat på den och stannar var åttionde meter för att plugga respektive stav i jorden. - I folkmun kallas det snöpinne och på fackspråk snöstör, berättar Rita Nordh, ansvarig för det jobb som utförts längs E 6 under den senaste veckan och på fredagen vid kustvägen i Kämpinge.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons