Piggsvinen jubilerar med show

I år är det 20 år sedan Smygekvällar med piggsvinen startade. Det firas med föreställningen Här där vi står på Köpmansmagasinet. På onsdagskvällen hade jubileumsshowen premiär.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2005

En baklängesresa i tid och rum och rejäl nostalgikick. Den timslånga showen i Smygehamn är en fartfylld föreställning och fortsätter teatertruppens tradition att lyfta fram gammal populärmusik.

Ett 60-tal personer satt bänkade på Köpmansmagasinets bottenvåning på onsdagskvällen när ensemblen, bestående av sju aktörer, gjorde entré.

Kupletter från 1930- och 40-talet blandas friskt med sketcher och andra komiska upptåg, till exempel när Michael Peterson sjunger Ögon som förgätmigej och när Per-Henrik Christmar iklädd linne och med en ölburk i hand parodierar en Elvisfantast med egensinniga funderingar.

Medverkar gör, förutom bröderna Per-Henrik och Magnus Christmar, Michael Peterson, Ulrika Christmar-Stafström, Magdalena Mononen och Jonathan Gunnarsson.

Utklädda till två äldre damer, kallade Bodil och Märta, är Magdalena Mononen och Ulrika Christmar-Stafström. De spexar och talar bred skånska, skämtarmed publiken och sjunger tillsammans.

Gamla sånger som en gång i tiden har sjungits av Elof Ahrle, Åke Grönberg, Svante Thuresson och Lennart Kjellgren har dammats av och framförs med jämna mellanrum.

Årets upplaga av piggsvinens Smygekvällar är framför allt en hyllning till Jan Christmar, som var med och startade det Smygebaserade teatersällskapet.

Genom åren har piggsvinen sepglat beredskapsåren i ord och ton. Teatergruppen har tidigare även gestaltat amerikaemigranternas villkor och den på senare år omdiskuterade frågon om europeiska unionens vara eller icke vara. I år är det Pavel Drazdil som svarar för regi och koreografi och det är P-O Nilsson som står för det musikaliska arrangemanget som spelats in i förväg.

Här där vi står spelas varje onsdag klockan 19.30 fram till den 10 augusti.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.