Annons

Picknick bland hallon och krusbär

Under fem intensiva veckor pågår det hektiska arbetet med att skörda, förädla och sälja hallon och krusbär på Bodarpsgården. I år har man dessutom öppnat ett kafé mitt ute bland hallonbuskarna.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2008
Årets säsong är tidig men inte lika tidig som i fjor. Då mognade hallonen redan till midsommar.
Årets säsong är tidig men inte lika tidig som i fjor. Då mognade hallonen redan till midsommar.Foto: 
Anna Biärsjö har fått ta ansvar för det nyöppnade kaféet som invigs av kommunalrådet i kväll.
Anna Biärsjö har fått ta ansvar för det nyöppnade kaféet som invigs av kommunalrådet i kväll.Foto: 
Anna Biärsjö och Mia Larsson hjälps åt att langa in dagens nyplockade hallon i kylrummet.
Anna Biärsjö och Mia Larsson hjälps åt att langa in dagens nyplockade hallon i kylrummet.Foto: 
Hallonfika Cathrin Nilsson från Västra Alstad tog med sig sin far Göran Nilsson från Haglösa på en utflykt till Bodarpsgårdens nyöppnade kafé. Bild: Claes Nyberg
Hallonfika Cathrin Nilsson från Västra Alstad tog med sig sin far Göran Nilsson från Haglösa på en utflykt till Bodarpsgårdens nyöppnade kafé. Bild: Claes NybergFoto: 

Hallonpaj, hallonsaft, hallonsylt och hallonmuffins. För den som älskar hallon har det uppstått ett riktigt Mekka i Bodarp. Här arbetar tre generationer med plockning, saft- och syltkokning, bakning och servering i det nyöppnade kaféet.

- Varje förmiddag står jag och bakar, berättar Anna Biärsjö som är dotter i familjen.

Annons

Det är första gången hon har satsat på att bara sommarjobba på föräldrarnas gård hemma i Bodarp.

- Det är verkligen jättekul. För varje år har det blivit mer och mer kring hallonen, säger hon.

Det var hennes föräldrar Kerstin och Johan Biärsjö som startade hallonodlingen från början. År 2001 planterade de ett mindre antal rader med hallonbuskar. Året efter skördade de för första gången. Bären såldes från ett bord under ett parasoll intill odlingen. Nu har odlingen utökats till att omfatta 6 kilometer hallonhäck plus 300 meter krusbärsbuskar.

För att klara skörden krävs under den mest intensiva perioden 15 plockare plus åtta personer som sköter packning, kafé och gårdsförsäljning.

Kerstin Biärsjö tar hand om kontakten med återförsäljare och är den som kokar saft, sylt och marmelad som säljs på gården. Tidigare kombinerade hon arbetet med gårdens hallon med sitt yrke som arbetsterapeut. Men efter att ha gått en utbildning i småskalig livsmedelsproduktion har hon valt att satsa på bärodlingen på heltid. - Hittills har nog allt vi tjänat på odlingen gått till investeringar så vi blir inte rika på odlingen, men lyckliga, säger hon.

Hon är själv sjunde generationen på den gård som hon tagit över efter sina föräldrar.

- Är man sjunde generationen på en gård så vill man göra något för att sätta sin egen stämpel här. Min far var Sveriges bästa svinbonde så jag får väl satsa på att bli Sveriges bästa hallonförsäljare, säger Kerstin Biärsjö.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons