Piano – mer än svart och vitt

Pianospel är så mycket mer än bara de svarta och vita tangenterna. Det fick man klart för sig när elever från Staffanstorp, Burlöv och Trelleborg deltog i helgens pianoläger på Kulturskolan i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 28 november 2011
Jessica Paulsson, Staffanstorp, spelar Wind chimes och Linn Guldåker, Staffanstorp, spelar på ett rör som låter som regn när man vänder på det.
Jessica Paulsson, Staffanstorp, spelar Wind chimes och Linn Guldåker, Staffanstorp, spelar på ett rör som låter som regn när man vänder på det.Foto: 
Att spela piano är också att lära sig buga och tacka för applåderna.
Att spela piano är också att lära sig buga och tacka för applåderna.Foto: Tomas Nyberg
Lilian Andersson från Åkarp, Tova Svensson från Trelleborg och Abigail Alvarez-Garcia från Arlöv spelade femtonsskala på piano.
Lilian Andersson från Åkarp, Tova Svensson från Trelleborg och Abigail Alvarez-Garcia från Arlöv spelade femtonsskala på piano.Foto: 
Elisabeth Prahl lär ut musikteori genom spelet "Music mind games".
Elisabeth Prahl lär ut musikteori genom spelet "Music mind games".Foto: 

– Jag lär eleverna hur de ska göra när de har konsert: bland annat hur de ska sätta sig på stolen, presentera stycket de ska spela och hur de ska tacka för applåderna, berättar Elisabeth Arnholdt-Olsson, chef för musikskolan i Burlöv och pianopedagog.

Det var en av stationerna på lördagen som eleverna i de tre olika grupperna gick runt mellan. I grupperna blandades elever från de olika skolorna.

Elisabeth Prahl från musikskolan i Staffanstorp hade teorilektion med hjälp av "Music mind games".

– Det är ett sätt att lära sig teori som är mycket roligare än att bara sitta och plugga noter, berättar Elisabeth Prahl. Det är en japansk-amerikanska, Michiko Yurko, som uppfunnit det.

Music mind games kan också fungera som kortspel.

– Man kan spela alla möjliga sorters kortspel, både för att lära sig tonhöjd och rytm, berättar Elisabeth Prahl.

På den tredje stationen under lördagen spelade eleverna både piano och många andra instrument.

– Det är bra för eleverna att komma ut och spela tillsammans med andra, säger Magdalena Prahl, som är pianolärare på Kulturskolan i Trelleborg. Annars sitter ju pianoelever ofta bara för sig själva och spelar.

Eleverna har lärt sig en melodi i en pentatonisk skala, en femtonsskala.

– Musiken får en kinesisk klang när man spelar i den skalan, säger Magdalena Prahl.

En av de få killarna på lägret var Tobias Tjärdal från Trelleborg, som spelat i ungefär fem år.

– Jag tycker bäst om att spela pop, men jag spelar allt möjligt, klassiskt och schlager också, säger han.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.