Phyllaterion ska utredas närmare

Kommunen ska ansöka om statligt bidrag för att närmare utreda den förorenade marken på Phyllaterion, före detta Trebolit.
Trelleborg • Publicerad 1 maj 2008

Det har länge varit känt att marken på fastigheten innehåller det cancerframkallande ämnet kreosot. Phyllaterion har av länsstyrelsen på grund av markföroreningarna placerats i riskklass 1 tillsammans med Gasverkstomten. Fastigheten finns högt upp på länsstyrelsens prioriteringslista för 2008.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att man ska göra en huvudstudie för att se hur omfattande föroreningarna är och hur saneringsarbetet skulle kunna genomföras. Studien beräknas kosta 780 000 kronor. Fastigheten ägs i dag av Trelleborg Industri AB men vem som gjort sig skyldig till föroreningen har inte kunnat fastställas. Därmed kan man söka statliga bidrag för kostnaderna. Kommunen står som huvudman för saneringen och bidrar med tio procent av kostnader, det vill säga 80 000 kronor. Pengarna skjuter kommunen till i form av eget arbete.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.