Annons

Peter och Elisabet seglade jorden runt

För två år sedan lämnade den 43 fot långa segelbåten Pelikan hemmahamnen Sydney med makarna Elisabet och Peter Hawker ombord.
Trelleborg • Publicerad 17 maj 2002

De har seglat över Indiska Oceanen, rundat Sydafrikas spets, korsat Atlanten två gånger, och legat i en lång rad hamnar jorden runt. BILD: CLAES NYBERG I onsdags anlöpte de den lilla hamnen i Gislöv för att göra sitt livs första besök i Trelleborg och den svenska sydkusten. Elisabet är visserligen född och uppvuxen i Göteborg och Peter, som ursprungligen kommer från England, bodde i Göteborg under ett par år i slutet av 60-talet men i nästan trettio år har de bott strax utanför Australiens huvudstad Canberra. Längst ut på en av bryggorna i Gislövs hamn ligger den australiensiskt flaggade båten. Ett rep knutet som en ögla hänger i fören och tjänar som stege för att man ska kunna ta sig ombord på det som är Elisabet och Peters hem under närmare fyra år. Målet är att vara tillbaka hemma i Australien igen i oktober nästa år. - Men det är för kort tid, menar Peter som trivs med livet som jorden-runt-seglare. De förklarar vant sin seglarrutt från Australien, via Madagaskar, Sydafrika, Sankt Helena, Brasilien, Karibiska havet, Bermudas, Azorerna och till sina hemländer England och Sverige. Vintern har de tillbringat i Peters gamla hemstad Brighton på en engelska sydkusten och nu är målet Stockholm och sedan Göta Kanal och vidare till Göteborg innan de återvänder till Australien via Skottland, Irland, Portugal, Madeira, Kanarieöarna, Panamakanalen och slutligen över Stilla Havet. Peter seglade en del som ung men Elisabet hade aldrig tidigare seglat någon längre sträcka innan de gav sig ut med båten, som de började med att själva bygga. - Vi hittade ingen båt som vi tyckte var bra så vi bestämde oss för att bygga den själva, säger Peter. Några vana båtbyggare var de inte heller. - Men det är vi nu, konstaterar båda och visar ett tjockt album med fotografier som visar de fem årens arbete med att få Pelikan färdig som är byggd nästan helt och hållet av cederträ. Att de skulle stanna till i Gislövs hamn två nätter ingick inte i den ursprungliga planeringen utan det bestämde de häromdagen då de skulle segla från Tyskland till Bornholm. - Vi tyckte att det var skönare att ta det i två etapper och vi blev positivt överraskade när vi upptäckte att hamnen egentligen inte är öppen för säsongen för då kostar det inget att ligga här, säger Elisabet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons