Annons

Persson vill ta tag i hamnmiljö

Oppositionsrådet Catherine Persson vill bilda en kommission för att ta tag i ökande luftföroreningar i Skånes hamnar.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2007

Catherine Persson (s) vill ta initiativet till en miljökommission som ska diskutera hur de skånska hamnarna gemensamt ska få bukt med de farliga utstläpp från färjorna som senaste tidens luftmätningar har slagit larm om.

– Vi har redan bland de högsta värdena i landet i Trelleborg. Nu måste vi göra något, säger Catherine Persson även är vice ordförande i Trelleborgs hamnbolag.

Annons

Hon tror inte det är möjligt att sätta in åtgärder bara från en kommuns sida, utan vill hellre se ett brett samarbete mellan de skånska hamnarna.

– Om en hamn väljer att göra något ensamma, slår det på konkurrensen. Höjer vi avgifterna väljer rederierna i slutändan en annan hamn i stället när det börjar kännas ekonomiskt. Men om vi samarbetar kommer saken i ett annat läge.

Hennes första mål är att bjuda in rederier, hamnbolag och politiker från Malmö, Ystad, Helsingborg och Trelleborg till en gemensam hearing för att fastställa hur nuläget ser ut och vilka prognoserna är för den närmaste tiden.

– Jag är övertygad om att hamnarna och rederierna kan göra mycket mer för de här frågorna. Just nu är det viktigt att vi koncentrerar oss på vilken typ av bränsle färjorna kör på. Man skulle kunna diskutera olika former av premiering till dem som väljer att köra på ett mer miljövänligt bränsle. Subventionerade avgifter, till exempel.

Björn Boklund, vd för TT-Line, tycker det är alldeles för tidigt att kommentera Catherine Perssons planer.

– Hon har nämnt något om det i förbifarten till mig, men innan vi fått en konkret inbjudan och vet vem som står bakom den är det svårt att kommentera .

Han ställer sig frågande till om det är socialdemokraterna som står bakom och ska driva initiativet eftersom partiet inte har någon majoritet varken i Ystad eller Trelleborg.

– Idén som sådan kan man ju välkomna, men jag har ingen lust att bli en bricka i ett politiskt spel.

Idag, på världsmiljödagen, går inbjudan från Catherine Persson (s) iväg till de olika intressenterna.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons