Annons

Persson (s) vill inte lägga ut på entreprenad

Catherine Persson (s), oppositionsråd i Trelleborg, ser inga skäl att lägga ut verksamhet på entreprenad.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2008

Att Trelleborg är den skånekommun som har minst av verksamheten utlagd på entreprenad har flera förklaringar, menar Catherine Persson (s), oppositionsråd i Trelleborg.

- Naturligtvis hänger det ihop med att Trelleborg har haft socialdemokratiskt styre under lång tid, säger hon. Men vi har inte upplevt något tryck från medborgarna att lägga ut verksamhet.

Annons

Catherine Persson berättar att hon aldrig har upplevt att någon sagt till henne att det eller det borde läggas ut.

- Tvärtom har det kommit fram folk till mig och varit oroliga för att saker ska privatiseras, säger hon.

Att Trelleborg och Vellinge trots att man är grannar ligger i varsin ända av skalan när det gäller verksamhet på entreprenad tycker Catherine Persson inte är så konstigt.

- Jag tro att Trelleborg och Vellinge påverkat varandra att gå åt varsitt håll. Att man absolut inte vill göra som grannen gör.

Catherine Persson är inte helt emot att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad. Men det är inget självändamål att göra det.

- Det viktiga är att invånarna upplever verksamheten som tillräcklig och med bra kvalitet, säger hon. Personalkooperativ tycker jag är en bra form som jag kan tänka mig. Däremot tycker jag att om verksamheten kan utföras billigare så borde den vinsten gå tillbaka till kommuninvånarna i form av bättre verksamhet och inte som vinst till privata företag.

Hon menar att det går att utveckla den egna verksamheten i kommunerna i stället för att lägga ut på entreprenad.

- Det är bekvämare att lägga ut på entreprenad i stället för att utveckla den egna verksamheten, säger hon. Men man kan utveckla kvaliteten och ändå behålla verksamheten i egen regi.

Catherine Persson pekar bland annat på fristugeprojektet i Trelleborg som genomförde under hennes tid som ordförande i socialnämnden i Trelleborg under början av 1990-talet.

- Det var en borgerlig regering då också och i Trelleborgs kommun var det ett osäkert majoritetsunderlag i fullmäktige. Moderaterna talade om privatisering, men då genomförde vi ett projekt på förskolorna som gav personalen mer frihet att själva bestämma över verksamheten, men där de fortfarande var kvar i kommunal regi. Personalen fick betydligt mer ansvar och fler befogenheter att styra verksamheten själva.

Annons

Catherine Persson menar att man med det vann både fördelen att få mer egna initiativ från personalen och samtidigt att personalen upplevde tryggheten att vara kvar som kommunalt anställda.

Ett av de tyngsta argumenten som Catherine Persson ser emot att lägga ut verksamhet på entreprenad är ombytligheten.

- Man missar mycket erfarenhet och kontinuitet vid bytena av entreprenör. Till exempel kan det leda till mycket oro för de äldre om man hela tiden byter entreprenör på äldreboenden eller hemtjänsten. Att genomföra en ny upphandling vart tredje eller fjärde år gör också att personalen känner sig otrygg.

Catherine Persson menar dock inte att allt är frid och fröjd bara för att verksamheten drivs i kommunens egen regi.

- Det finns en risk att allt går på i gamla hjulspår. Det får man vara uppmärksam på. Men jag tror inte att det behövs att man lägger ut verksamhet på entreprenad för att förnya den. Det går att göra även i kommunal regi.

Catherine Persson ser också en annan fara med att lägga ut verksamheter på entreprenad.

- Det kan leda till blandfinansieringar där man har både skattepengar och invånarnas egna pengar för verksamheten. Den som har pengar kan kanske köpa sig före i systemen och det riskerar att urholka välfärden som ska vara till för alla.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse. bryggare

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons