Annons

Personligt in på bara huden i Smygehuk

På lördagen klockan tolv öppnar utställningen Personligt på Köpmansgården i Smygehuk. Guld- och silversmide står sida vid sida med måleri, fotografi, installationer och dokumentärfilm.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2007
Jessica Nettelbladt står framför sitt bildcollage Ett ansikte säger mer än tusen ord. Bild: Malin Palm
Jessica Nettelbladt står framför sitt bildcollage Ett ansikte säger mer än tusen ord. Bild: Malin PalmFoto: 

Det är en spridd samling uttryck som kommer att möta besökarna. 16 konstnärer och nio guld- och silversmeder ställer ut sina verk på Köpmansgårdens vindsvåning. Men projektledaren Carola Persson vill inte kalla utställarna konstnärer, utan föredrar ordet "kreatörer":

– Eftersom alla arbetar med så vitt skilda uttryck och vi även visar upp dokumentärfilm och annat är det en bättre term, säger hon. Jessica Nettelbladt är en av utställarna som är svår att sätta i ett fack. Hon arbetar både som regissör, journalist och konstnär. På utställningen medverkar hon bland annat med en dokumentärfilm som är minst sagt personlig. I Edens lustgård heter kortfilmen som har visats på SVT och handlar om hennes pappas konstnärsskap och psykiska handikapp. Det är ett inkännande porträtt av pappan Jans pendlande mellan en befriande skaparlust och ett vardagsliv präglat av mediciner för att passa in i samhället.

Annons

Även verket "Livets hjul" handlar om högst personliga saker. Bildserien handlar om Jessicas mor som gick bort i cancer. Bilderna sträcker sig från fotografier av mamman som barn, till en bild av det allra sista andetaget.

– Mina verk handlar om att beröra. Berör verken mig berör de förhoppningsvis andra också, säger Jessica Nettelbladt.

James Gaddenius ställer ut handgjorda guldringar och silverhalsband. Med sin smedja i Smygehamn är han Sveriges sydligaste guldsmed. Gaddenius smycken finns att se bredvid bland annat Kinn Hjelmblinks installation och Susanne Johanssons fotografier av nakna kvinnor.

Utställningen varar till den 5 augusti och har öppet varje dag mellan 10 till 19.

Martin Albinsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons