Annons

Personliga resor till Sicilien

– Jag fick lära känna mig själv lite grann. Det var en bra första resa för mig. Kim Lindén och tre andra killar på Ung framtid har varit på utbytesläger på Sicilien.
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2011
Damien Rontsinsky, Philip Brandt, Robin Mjärling och Kim Lindén har varit på utbytesläger på Sicilien. Med på resan var även ledaren Lisa Lindroos.
Damien Rontsinsky, Philip Brandt, Robin Mjärling och Kim Lindén har varit på utbytesläger på Sicilien. Med på resan var även ledaren Lisa Lindroos.Foto: Tomas Nyberg

TRELLEBORG. Med EU-pengar och lite tur fick Kim Lindén, Damien Rontsinsky, Robin Mjärling och Philip Brandt uppleva Sicilien under tio dagar. Motala kommuns verksamhet Ung resurs fick möjligheten från början men backade ur. Killarna som deltar i Ung framtid nappade och fick med sig ledaren Lisa Lindroos till Sicilien.

På torsdagen höll killarna ett föredrag om resan inför ledare och andra ungdomar i verksamheten.

Annons

- För mig var det skönt att få komma härifrån och bli mer självständig. Här har man föräldrar som ställer upp. Där var man tvungen att bli mer självständig, säger 22-årige Kim Lindén.

På resan levde ungdomar och ledare lägerliv i en liten, kall gymnastiksal. Samarbetsövningar varvades med utflykter och kunskaper om den ökända sicilianska maffian. Resans tema var Europeisk medvetenhet, demokratifrågor och inflytande med inriktning mot hur maffian påverkar livet på Sicilien.

- Det var mycket skräp överallt. Maffian hade hand om skräphanteringen och de skötte det inte så bra, slår 17-årige Damien Rontsinsky fast.

Utbytesresan till Trapani samlade 31 ungdomar från Europa.

Det kan bli fler ledarledda utbytesresor med Trelleborgsungdomar.

- Vi kan även ansöka om att ta emot europeiska ungdomar till volontärprojekt här i Trelleborg säger Lisa Lindroos.

Eva Chelbat på Navigatorcentrum anser att utbytesverksamheten är betydelsfull för ungdomarna.

- Ska man söka jobb och har en volontärsresa med på cv:t så sticker det ut, säger hon.

Henrietta Johansson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons