Annons

Personalprotester mot dålig städning

Barnskötare, lärare, fritidsledare, rektor och skolsköterska. Skolpersonalen på Lillevångskolan har tröttnat på all smuts i lokalerna och har nu dragit igång en protestlista.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Skyddsombud Malin Jansson röjer ut en av mattorna från Lillevångs personalrum. BILD: CLAES NYBERG - Lärare och elever mår dåligt av att vistas i sin arbetsmiljö och eleverna är tvungna att vara här eftersom de har skolplikt, säger Cina Bengtsson på Lillevång. Allehanda rapporterade i onsdagens tidning om att klassrummen på bland annat Lillevång endast städas var tredje dag. Personalrummet på skolan städas bara en gång i veckan och lärare med allergibesvär kan inte vara därinne mer än korta stunder. - Jag är allergiker och mår jättedåligt av detta, säger Lilian Heier-Eriksson. Lilian Heier-Eriksson får extrastädat i sitt klassrum eftersom hon är allergiker men det hjälper inte. När hon lämnar det egna klassrummet får hon besvär på grund av smutsen i de andra utrymmena. - I och med att det har försämrats med städningen så känner jag av det igen, säger Lilian Heier-Eriksson. Hon har dessutom barn i klassen som har allergi- och astma besvär som märker av smutsen i skolan. - Vill man verkligen ha det så här i Trelleborgs kommun? Det är en skandal att vi gått tillbaka så här i standard, säger Lilian Heier-Eriksson. - Och det är synd om lokalvårdarna. De tycker inte att de kan göra ett bra jobb längre, säger Cina Bengtsson. Personalen berättar om papperskorgar som fylls med fruktrester och hur småflugor dyker upp i klassrummen efter några dagar. Nu är det lärarna som får ta ut de fulla påsarna och sätta i nya. - Städas det var tredje dag så innebär det var tredje arbetsdag det handlar om, säger Cina Bengtsson. Allehanda besökte Lillevång under tisdagseftermiddagen. Då hade klassrummen inte städats sedan i fredags. Stora dammtussar, grus och pappersrester låg under bänkarna i några av klassrummen. - Vi har inte varit nöjda med städningen innan och det har bara blivit sämre, säger Malin Jansson, skyddsombud på Lillevång. Skolan är enligt rektorn Monica Olsson arbetsplats för mer än 500 personer plus alla föräldrar som rör sig i lokalerna under en dag. Det är betydligt fler personer än skolan är avsedd för och gör att det smutsas ner mer och är svårare att hålla rent. - Man får kanske acceptera att man drar ner på städningen men det ska vara jämt fördelat på skolorna, säger Monica Olsson. Hon har fått instruktionen att prioritera det som ska städas i samarbete med städledaren. - Men det är svårt att prioritera när det är jätteskitigt överallt, säger Monica Olsson. Om läget försämras ytterligare när besparingarna på nästan tre miljoner kronor slår igenom fullt ut har Cina Bengtsson förslag på åtgärder. - Då inför vi ett nytt ämne på schemat: Städning. Skolpersonalen har skrivit på en protestlista som skickats vidare till föräldrarådet. Nu hoppas man på en förändring. - Man undrar vad som ska behöva hända med lärare och elever innan det händer något. Hur sjuka ska vi behöva bli, säger skyddsombudet Malin Jansson.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons