Annons

Personalen tänker kämpa för sin skola

Personalen på Köpingeskolan är mycket kritisk till hur politiker och tjänstemän hanterat frågan om skolans framtid.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2007

I en skarpt formulerad skrivelse till skolnämnden kritiseras den arbetsgrupp som tagit fram förslaget att man ska stänga skolan och i stället placera eleverna på bland annat Pilevallsskolan.

Personalen talar om att förslaget varit som ett slag i ansiktet och att det sänt chockvågor genom medarbetarna.

Annons

Det var efter ett personalmöte i fredags som beslutet att skicka brevet fattades. Ett beslut som alla närvarande ställde sig bakom.

– Vårt högsta mål är att Köpingeskolan ska renoveras. Det är vi hundraprocentigt eniga om, säger läraren Magnus Thomasson.

I brevet är personalen kritisk till att man inte fått vara med i beslutsprocessen, utan bara informerats om redan fattade beslut. I fortsättningen kräver personalen att man får vara med och delta i arbetet med att hitta en hållbar långsiktig lösning för skolan. – De långsiktiga beslut som fattats i skolnämnden har vi hittills bara blivit informerade om, vi vill vara med i processen säger Magnus Thomasson.

I brevet tar personalen upp flera argument för att ha Köpingeskolan kvar. Ett är skolans arbete med integrationen, att man under 30 år målmedvetet kämpat för att barn från olika socialgrupper och kulturer ska kunna arbeta tillsammans. Förslaget att stänga skolan slår undan benen för det arbetet, skriver personalen, och kräver att integrationen ska vara en viktig faktor när beslut om skolan fattas.

Fler krav som ställs är att de nuvarande sjuorna och åttorna ska avsluta sin grundskoletid i ändamålsenliga lokaler, att det även i fortsättningen ska finnas en högstadieskola på öster som servar hela östra Trelleborgs kommun och att årskurserna 7, 8 och 9 får sin undervisning tillsammans.

Stämningen bland personalen är inte bra, berättar läraren Bo Fredholm.

– För elevernas skull försöker vi vara så positiva som möjligt. Men det finns en håglöshet över att inte veta vad som ska hända. Och det är svårt att bedriva vettig undervisning, säger han.

Andreas Mårtensson

0410-545 34

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons