Annons

Personalen har blivit friskare

Sjukfrånvaron bland kommunens anställda sjunker som en sten. Förra året sjönk sjuktalen från 7,9 till 6,4 procent och på personalavdelningen kan man inte minnas när sjuktalen senast var så låga. Störst är minskningen bland barnskötarna.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2009

Magnus Dahlberg, personalchef i Trelleborgs kommun, låter glad när han berättar om de sjunkande sjuktalen och målen framöver.

- Vi hoppas att våra satsningar ska fortsätta bära frukt och målet är att sjuktalen ska ner till fem procent det här året, säger han.

Annons

Sedan 2003 ökade sjukskrivningarna i snabb takt. 206 nåddes toppen med 8,3 procent. Att trenden bröts 2007 och att siffrorna fortsatte ner 2008 förklarar Magnus Dahlberg med de satsningar som gjorts för att minska sjukfrånvaron, bland annat med projektet "ett friskare Trelleborg". I projektet ingår bland annat att alla chefer gått kurser i effektiv rehabilitering och klokt ledarskap.

- Det handlar mycket om att stärka och uppmuntra positiva saker som hälsa, kost och motion, säger Magnus Dahlberg.

I projektet ingår också att den anställde inte ringer och sjukanmäler sig till sin chef utan till ett callcenter på Gotland. Genom callcentret får den anställde sjukvårdsrådgivning direkt på telefon.

Den stora förändringen i sjuktalen märks bland de långtidssjukskrivna, men i skolnämnden har även korttidssjukskrivningarna minskat rejält.

Bland de yrkesgrupper som särskilt minskat sjuktalen märks barnskötare, som i genomsnitt minskat sina sjukdagar med tio stycken under året till 23. Anställda inom vård- och omsorg har minskat sjukfrånvaron med sju dagar till 20 och skolförvaltningen med sex dagar till 15.

Bäst i klassen är kategorin idrottslärare, som är sjuka mindre än en dag om året i genomsnitt.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons