Annons

Personalen allt friskare enligt kommunen

I år har sjukskrivningarna bland de anställda i Trelleborgs kommun minskat med 19,4 procent. Det motsvarar en besparing på 3,7 miljoner. Men åsikterna går isär huruvida personalen verkligen blivit friskare.
Trelleborg • Publicerad 7 oktober 2009

TRELLEBORG. 2008 låg sjukskrivningarna bland de kommunanställda på 6,7 procent. I år väntas den siffran landa på 5,4 procent.

– Det är glädjande. Vi jobbar aktivt för att våra anställda ska må bättre. Vi har till exempel en sjukvårdsrådgivning som man kan vända sig till för att kunna blir frisk så snart som möjligt, säger kommundirektör Rutger Persson.

Annons

Håller trenden i sig året ut kommer kommunen att spara ungefär 3,7 miljoner kronor. 2008 kostade sjukfrånvaron Trelleborgs skattebetalare 23,7 miljoner kronor.

– Vi har som mål att sjukskrivningarna ska ner till fem procent. Jag hoppas vi når det nästa år, säger Rutger Persson.

Men det behöver inte bara vara friskare personal som gjort att sjukskrivningarna minskar. En annan anledning kan vara att anställda går till jobbet trots att de är sjuka. Det menar Gunilla Larsson, ordförande för fackförbundet Kommunals sektion tre i Trelleborg.

– Personalstyrkorna är små och vi har en karensdag. Min känsla är att många går till jobbet när de är krassliga. Både av ekonomiska skäl och av lojalitet, säger hon.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons