Annons

Personal varslad hos ljustillverkare

Åtta anställda hos Gana Ljus AB i Trelleborg har varslats om uppsägning. Enligt ägaren är konkurrensen från Kina omöjlig att möta.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2004

– Fortsätter det finns det ingen möjlighet att vara med och producera, säger Göran Anderberg, VD och ägare av Gana Ljus.

Han befarar att han kan bli tvingad att lägga ned företaget helt och hållet. Orsaken är att kunderna köper betydligt billigare ljus från Kina. Han menar att det handlar om ren prisdumpning från Kinas sida. Därifrån säljs färdiga ljusprodukter långt under priset för vad de säljer råvaran paraffin för i Europa. " USA insåg detta redan för ett par år sedan och satte kraftiga tullar på ljus från Kina. Men i Sverige gör vi ju ingenting mot dumpning. Det är inte bara i min bransch, säger Göran Anderberg.

Annons

Tidigare har hans företag tillverkat värmeljus för bland andra Ikea men det avtalet har Göran Anderberg själv sagt upp.

– För två år sedan insåg jag att när det finns så ojusta metoder som i Kina kan jag inte vara med och konkurrera så jag sade själv upp avtalet med Ikea.

Göran Anderberg har redan vid ett tidigare tillfälle sagt upp mer än hälften av personalen. Nu är det åtta anställda kvar, som alltså även de har varslats om uppsägning.

– Jag tycker att detta är mycket tråkigt. Det är synd om personalen. Själv är jag 61 år och kan gå i förtida pension. När produktionen låg på topp för något år sedan hade man treskift. Nu arbetar bara ett skift med tillverkningen av värmeljus och vanliga ljus.

– Jag är den enda i Sverige som är kvar som värmeljustillverkare, säger GöranAnderberg.

Han hoppas att den svenska regeringen och EU nu ska få upp ögonen för den orimliga prissättningen i Kina.

– Jag vill ju inte lägga ned företaget men om det inte blir någon förändring så är det bättre att lägga ned än att forsätta driva någon som inte går runt.

JennyIsaksson

0410-54527

jenny.isaksson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons