Personal slår larm om patientosäkerhet

Är en flytt av övervakningsavdelningen inom Trelleborgs lasarett patientsäkert? Nej, säger personalen på avdelningen dit den flyttar. Nu har ledningen helgen på sig att undersöka om rätt kompetens kan säkras innan tisdag.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2013
Trelleborgs lasarett.
Trelleborgs lasarett.Foto: Claes Nyberg

På Trelleborgs lasaretts övervakningsavdelning behandlas patienter som har bland annat akuta fall av diabetes, hjärtinfarkt eller fått kraftiga astmaanfall. Patienter som behöver intensivvård men inte behöver ligga i respirator läggs in där. På tisdag är det meningen att den medicinska delen av avdelningen ska flyttas till den hjärtmedicinska avdelningen, kallad avdelning 12. Där byter den namn till IME, intern medicinsk enhet.

Men personalen på avdelning 12 har slagit larm.

- Här finns inte den kompetens som krävs. Det känns inte patientsäkert, säger en sjuksköterska som jobbar på avdelningen och vill vara anonym.

En handlingsplan har skapats för att personalen ska hinna skaffa sig rätt kompetens för att bedriva intensivvård. Men personalen anser inte att denna har följts. Under fredagen satt därför distriktschefen Kjell Ivarsson och vårdförbundets skyddsombud i ett möte för att försöka komma vidare.

- Det viktiga är att se till så att personalen känner sig trygg och att vården blir patientsäker, säger Kjell Ivarsson.

- Det finns en oro hos personalen i dag. Arbetsgivaren ville ha helgen på sig för att göra det bästa möjliga för all inblandad personal vilket Vårdförbundet tyckte var en rimlig begäran, säger skyddsombud Jessica Hasselquist.

Kjell Ivarsson anser att den handlingsplan som tagits fram borde räcka gott och väl - om man följer den vill säga.

- Det är vad vi måste ta reda på. Ansvariga chefer kommer nu gå igenom detta under helgen och rapportera under måndag morgon hur det ser ut, säger han.

Kan övervakningsavdelningen öppna på tisdag?

- Vår ambition är att den ska flytta på tisdag. Vi måste se till möjligheterna. De som har rätt kompetens finns ju i huset och kan stötta personalen efter flytten, säger Kjell Ivarsson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.