Annons

Personal på försäkringskassan tvingas flytta

Ett flertal ärenden flyttar från Trelleborg när försäkringskassan omstrukturerar sin verksamhet. F-kassans anställda kan tvingas byta arbetsplats.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2007

Det blir ingen verksamhet i traditionell mening i Trelleborg och Vellinge när försäkringskassan ska omstruktureras. Administrationen för södra Skåne flyttas till ett lokalt center i Ystad och två nationella centra i Malmö och Lund.

– Det kommer att finnas ett lokalkontor i varje kommun där man kan träffa sin handläggare, säger Bert-Ove Nilsson, chef för försäkringskassan i södra Skåne.

Annons

Han betonar att syftet med omstruktureringen är att öka tillgängligheten för kunderna. Det ska bland annat bli lättare att komma fram på telefon.

Den som behöver ska få en personlig handläggare som kan slussa dem vidare till olika instanser och experter.

Försäkringskassans lokalkontor kommer främst att hantera sjukförmåner och funktionshinder. De ärenden som inte kräver kundkontakt flyttas till nationella centra.

– En sjukskrivning kommer i första hand att behandlas av ett nationellt centra. Om det är en skada som kräver rehabilitering flyttas ärendet över till det lokala kontoret.

Ärenden som undehållstöd, barnbidrag och föräldrapenning ska hanteras i Malmö och Lund.

Vad händer med jobben på försäkringskassans lokala kontor?

– En del av dem som arbetar i Trelleborg fortsätter att arbeta, men med bas i Ystad. Handläggarna kommer dock att ta emot besök i Trelleborg, säger Bert-Ove Nilsson.

De anställda som i dag arbetar med verksamhet som inte ska finnas kvar på de lokala kontoren får troligtvis flytta till nationella centra i Malmö och Lund.

Vissa typer av ärenden försvinner helt och hållet från Skåne. Bostadsbidrag och bostadstillägg ska hanteras i Kalmar, Karlshamn, Luleå, Sundsvall och Skellefteå. Ärenden som rör ålderspension ska handläggas i Halmstad, Växjö och Karlstad.

Försäkringskassans personal fick information om förändringarna i fredags.

Annons

– Nu får de fundera på hur de vill arbeta. Pendlingsavstånden är ju rimliga i södra Skåne.

TA har tidigare berättat att 200 jobb att försvinna från försäkringskassan i Skåne, paralellt med omstruktureringen.

– Men det är en helt annan sak. Vi har fått minskade anslag av regeringen.

Malin Sjöberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons