Pergos stämma ovanligt stökig

Det blev stundtals en ganska hetsig stämning när golvtillverkaren Pergo hade bolagsstämma på måndagen.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2005
Avhoppade vd Göran Bernhoff på fjorårets Pergostämma. På årets turbulenta stämma rådde foto- och filmförbud. Arkivbild: Tomas Nyberg
Avhoppade vd Göran Bernhoff på fjorårets Pergostämma. På årets turbulenta stämma rådde foto- och filmförbud. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Aktiespararnas försök att debattera orsakerna till vd Göran Bernhoffs plötsliga avhopp tystades ner av stämmans och styrelsens ordförande Bertil Villard.

Dessutom beslöts om foto- och filmförbud på stämman, som väckt intresse från ovanligt många media. De mål som ledningen ska uppnå för att det optionsprogram som stämman beslöt ska utfalla offentliggjordes inte heller.

– De skulle kunna ha kursdrivande effekt, förklarade ordförande Bertil Villard bakgrunden till att de hölls hemliga.

Någon längre debatt om varför styrelsen plötsligt ska minskas till sju ledamöter efter att i höstas ha ökats från sex till nio blev det inte heller. Stämman präglades av den turbulens som förekommit runt bolaget den sista tiden och man fick intryck av ett företag där det är oklart vem som fattar besluten.

Krister Eurén, Aktiespararnas representant på stämman, var också upprörd över förslaget att öka ersättningen till styrelsen och framför allt till styrelseordföranden kraftigt. Beslutet blev att styrelsen ordförande ska få 650 00 kronor, varav 400 000 kronor är ordinarie arvode och 250 000 kronor en ersättning för att 2005 beräknas bli ett ovanligt arbetsamt år. Övriga styrelseledamöter får 150 000 kronor var i arvode.

– Det normala arvodet för en styrelseordförande i ett bolag av Pergos storlek är cirka 350 000 kronor, menade Krister Eurén på stämman.

Valet till styrelsen gick också igenom enligt förslaget från nomineringskommittén. Två nya ledamöter blev Roger Buehler, representant för storägarna Laxey samt Theodor Danelsson, som representant för Novestra.

Den styrelseledamot som väckte mest debatt var dock Karl Stenström, vars son nyligen gått in i Pergos ledningsgrupp.

Den kritiske småaktieägaren och Pergoanställde Sven Heinemyr menade att det inte var bra med den sortens kopplingar mellan styrelsen och den verkställande ledningen.

Göran Bernhoff svarade ganska svävande och kortfattat på den direkta frågan om varför han valt att hoppa av .

– Det har skett stora förändringar i ägandet och nya ägare vill ändra strategin – då är det naturligt att jag som vd tar ett steg åt sidan, sade han.

När Aktiespararna ville ha mer svar om vad som kan ändras i strategin menade ordförande Bertil Villard att det varit nog med diskussion i den frågan.

Aktiespararnas Krister Eurén var även mycket kritisk mot nivån på det optionsprogram som stämman fattade beslut om. Även flera större institutionella ägare var kritiska mot programmet utformning men röstade trots det ja.

Lasse Bryggare

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.