Pergo varslar 75 anställda

Förra veckan beslutade Pergo om ett guldkantat optionsprogram för ledande befattningshavare. I går varslades 75 anställda i Trelleborg om uppsägning.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2005

När Pergo kom med sin delårsrapport i slutet av juli aviserade företaget även om ett kommande åtgärdsprogram för verksamheten i Europa. Sparpaketet på 100 miljoner kronor fick i går ett konkret innehåll när företaget meddelade att man kommer att minska antalet anställda i Europa med 25 procent, motsvarande 120 personer. 75 av dessa jobbar på Pergo i Trelleborg.

– Detta är ett hårt slag för Pergo i Trelleborg om det kommer att genomföras, säger Christer Jönsson, klubbordförande för skogs- och träfacket på Pergo.

Företagets förhoppning är att åtgärdsprogrammet ska dra ner på fasta kostnader, förbättra produktiviteten och leda till samordningsvinster på en rad områden.

– Vi måste anpassa vår verksamhet till verkligheten. Vi har inte tillräckligt bra lönsamhet, vi måste göra oss mer effektiva, säger Staffan Söderqvist, CFO (chief financial officer) på Pergo.

Av de 75 som nu riskerar att förlora jobben är 40 tjänstemän och 35 kollektivanställda. De anställda på Pergo fick information om neddragningarna under tisdagen och företaget lade samtidigt sitt varsel. Att det var på gång var känt sedan tidigare.

– Vi visste om att det skulle komma ett åtgärdsprogram men det här var kraftigare än vi trodde, säger Christer Jönsson.

Bengt Almkvist representerar tjänstemännen inom civilingenjörsförbundet på Pergo.

– Hur många av våra medlemmar som drabbas kan jag inte säga i dag, säger Bengt Almkvist.

Förhandlingar ska nu hållas med fackförbunden och neddragningarna ska vara genomförda innan årsskiftet. Då kommer arbetsstyrkan i Trelleborg att ha reducerats från 260 till 185 personer.

– Tanken är att åtgärdspaketet ska få full effekt redan under nästa år, säger Staffan Söderqvist.

Han tror att åtgärderna är tillräckligt kraftfulla för att få avsedd effekt.

– Det vi gör nu är en anpassning vi anser räcker. Vi har inga planer på något mer, säger Staffan Söderqvist.

Han betecknar processen som väldigt jobbig och svår men samtidigt nödvändig för företaget.

Förra veckan beslutade bolagets styrelse om ett guldkantat optionsprogram för bolagets verkställande direktör och ytterligare tio personer i ledande befattningar. Ett program som av Pergos egna styrelseordförande Bertil Villard, betecknades som generöst. Staffan Söderqvist ser ingen motsättning i att bolaget ena veckan beslutar om generösa optionsprogram för att veckan därpå besluta om kraftiga personalneddragningar.

– Det kan nog vara olyckligt ur ett tidsperspektiv med det här är två helt olika processer, säger Staffan Söderqvist.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.