Annons

Pergo ger sig in på trägolvsmarknaden

Pergo i Trelleborg, som var pionjär på laminatgolv, kan nu komma att satsa även på trägolv. Sedan i höstas pågår ett försök med Pergogolv i trä i USA.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2005
Göran Bernhoff, vd och koncernchef på Pergo, som nu satsar även på trägolv. Bild: Claes Nyberg
Göran Bernhoff, vd och koncernchef på Pergo, som nu satsar även på trägolv. Bild: Claes NybergFoto: 

Golvtillverkaren Pergo i Trelleborg, som har sitt ursprung i Perstorp AB, var först med laminatgolv, som vuxit till en jättemarknad i hela världen.

– Vi säljer Pergogolv av trä i ett 100-tal av byggvarukedjan Lowe's butiker i USA, berättar vd Göran Bernhoff. Vi ser det som en intressant vidareutveckling.

Annons

Pergo iakttar nu intresserat utvecklingen i USA när det gäller trägolven under eget namn. Blir mottagandet positivt kan man tänka sig att starta försäljning av Pergogolv i trä även i Europa.

– Självklart måste vi ju göra noggranna marknadsundersökningar först, säger Göran Bernhoff.

Göran Bernhoff ser intressanta möjligheter med återkopplingar från laminatgolven till trägolven. Laminatgolven efterliknar ju trägolven, men Pergos starka ställning när det gäller design och tekniska lösningar kan ge en positiv återverkan på trägolven i sin tur.

Pergo har även andra nyheter i produktionen. Bland annat har man inlett ett samarbete med tyska Classen som ska tillverka laminatgolv åt Pergo i mellanprisklassen. Dessutom finns en satsning på smalare plankor, som ger en effekt som liknar parkettgolv.

På Pergos anläggning i Trelleborg, dit all tillverkning i Europa nu koncentreras, är arbetet med de nya linjerna i full gång. Målet är att hela förändringen ska vara klar till halvårsskiftet i år.

– Totalt innebär det en ökning av antalet anställda här i Trelleborg med cirka 20 personer, säger Göran Bernhoff.

Sammanlagt innebär dock förändringen stora uppsägningar, de flesta i Perstorp. Satsningen i Trelleborg är en investering som beräknas kosta 80 miljoner kronor.

– En stor fördel är att hela produktionen, från press till färdig produkt, nu finns i Trelleborg, säger Göran Bernhoff.

Ett viktigt steg för Pergo har också varit uppgörelsen med Unilin om att lägga ner alla tvistemål om fogsystem.

– Orsaken till att vi är inblandade i så många patentstrider är att branschen är ung. Inom andra branscher hanterar man sådan här frågor genom uppgörelser innan de når domstolarna – för väl där är det advokaterna som tjänar pengarna, menar Göran Bernhoff.

Annons

Göran Bernhoff är förhindrar att lämna någon ekonomisk information utanför de tillfällen som är aviserade, men på frågan om det nu ska vara slut på de stora extraordinära kostnader som dragit ner resultatet för Pergo under senare år, så svarar han att det inte finns några sådana stora kostnader synliga framöver.

Under senare år har Pergo haft positiva resultat i själva rörelsen, medan stora omställningskostnader och kostnader för den misslyckade Witex-affären dragit ner slutresultatet till minus. Även omställningen av produktionen till Trelleborg medför stora kostnader, men sedan ser det alltså ut som om rörelsen ska kunna utvecklas utan stora störande minus.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons