Annons

Perfekt vinterväder hemma " då åker skidfantaster till Mora

Efter snöoväder, bitande kyla och storm kom den perfekta vinterdagen. Sol, klarblå himmel, ett par minusgrader " läge för längdåkning, med andra ord.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2005
Många tog chansen till en promenad i det vackra vintervädret på fredagen.
Många tog chansen till en promenad i det vackra vintervädret på fredagen.Foto: 
Snö, träd och hav i ett vackert vinterlandskap vid Dalabadet.
Snö, träd och hav i ett vackert vinterlandskap vid Dalabadet.Foto: 
Perfekta träningsmöjligheter för Trelleborgs Vasaloppsåkare.Bild: CLAES NYBERG
Perfekta träningsmöjligheter för Trelleborgs Vasaloppsåkare.Bild: CLAES NYBERGFoto: 

Fredagsmorgon. Trelleborg ligger inbäddat i ett gnistrande vinterlandskap. Längs vattnet vandrar en och annan flanör, svarta siluetter speglar sig i bomullsvit snö. Men en bit bort, i Albäck, ligger skidspåren öde. Det är i och för sig inte så konstigt. Det är vasaloppshelg.

Och även om Skåne inte är vinteridrotternas paradis finns länet representerat när startskottet går till landets mest klassiska skidtävling i helgen.

Annons

– Sammanlagt var det runt 1700 anmälningar från Skåne, men jag vet att en hel del har hoppat av. Många tycker det är för trångt. Det är ju trots allt 15 000 åkare som trängs vid starten, säger Stellan Hellberg från Trelleborg, som sitter i en buss full av skånska skidfantaster på väg mot Mora.

– Vi är runt 45 åkare från olika delar av Skåne. Vi har inga andra trelleborgare i bussen, men jag vet att åtminstone 15-20 stycken kommer till start i helgen, säger Stellan, som är ordförande i Skånes skidförbunds längdåkningskommitté.

Han har själv genomfört elva Vasalopp, men när han i år besöker tävlingen för 36:e gången är det i rollen som researrangör. Och det är minst lika kul.

– Den sociala biten är viktig. Flera åkare återkommer varje år och vi har jättetrevligt ihop. Under resan upp har vi lite frågesport, melodikryss och sånt. Sen ser vi på gamla videofilmer från tidigare år.

Och att det ska gå vägen i spåret för åkarna i bussen råder det ingen tvekan om.

– Nej, vi har till och med en egen präst med oss som ber till Gud om att vallningen ska vara den rätta, säger Stellan och skrattar.

Jonas Widerberg

Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons