Annons

Per Kristiansson är kandidat till biskopsvalet

Han har svårt att se sig själv i rollen som biskop, men står nu som en av åtta officiella kandidater.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2014
Per Kristiansson, kyrkoherde i Källstorps församling, står som en av åtta officiella kandidater till biskopsvalet.Foto: Foto: Claes Nyberg

– Jag känner respekt och ödmjukhet inför att andra vill se mig som en kandidat i sökprocessen efter en ny biskop, säger Per Kristiansson.

Efter att Lunds stifts biskop Antje Jackelen utsetts till ärkebiskop har processen att välja ny biskop nu påbörjats. Första steget var att låta en samrådsgrupp ta fram lämpliga kandidater. En av medlemmarna i samrådsgruppen var Per Kristiansson, kyrkoherde i Källstorps församling.

Annons

– Vi i samrådsgruppen fick två uppdrag, dels att ta fram en sökprofil för en ny biskop och dels att vaska fram möjliga namn, berättar han.

Under processens gång fick han själv ett par förfrågningar om att ställa upp som kandidat men tackade då nej. En lista med kandidater togs fram av samrådsgruppen och dessa skulle sedan lyftas fram på det nomineringsmöte som hölls i Hässleholm i fredags.

Men på nomineringsmötet fördes Per Kristianssons namn fram på nytt och han fick fem procent av rösterna vilket innebär att han blev en av de åtta som nu går vidare till nästa steg.

– Det pläderades för mig från flera håll. Inom kyrkan finns en tusenårig tradition att om kyrkan kallar är det inte den enskilde som ska avgöra om den ska ta ett uppdrag. Och eftersom jag står i den traditionen så kände jag att jag inte kunde tacka nej när jag rent officiellt står som kandidat, säger han.

Hur ser du på biskopsrollen?

– Biskopen är ju den som är en präst för prästerna, som en herde för herdarna. Eftersom jag är av den lutherska läran så menar jag att alla som är döpta är präster vilket innebär att biskopen ska stödja alla kristna. Men präster och diakoner på ett speciellt vis. Sedan är vår kyrka väldigt bred vilket gör att biskopen ska vara en samlande kraft och en kyrkans röst åt dem som ingen röst har, de fattiga och de utsatta. Den rollen ser jag som väldigt viktig.

Det är redan klart att du den 15 mars lämnar din tjänst som kyrkoherde i Källstorp. Kan du berätta något om din efterträdare?

– Det är Helena Törnklev, hon bor i Trelleborg och har varit präst länge i Trelleborg. Men nu kommer hon från en tjänst som kyrkoherde i Oxie. Jag är jätteglad för att det blivit hon som efterträder, det känns jättebra.

Lina Campbell
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons