Trelleborg

Per i Trelleborg fick Putins post

Trelleborg Artikeln publicerades
Rysk post. Brevskrivaren har gjort sig omaket att ta reda på en mycket sannolik adress i Moskva.
Foto:Tomas Nyberg
Rysk post. Brevskrivaren har gjort sig omaket att ta reda på en mycket sannolik adress i Moskva.

En trelleborgare ifrågasätter Postnords effektivitet, sedan han på måndagen hittat ett felsorterat brev i sin brevlåda. Kuvertet är prydligt adresserat till president Vladimir Putin i Moskva.

Per i Trelleborg, som i övrigt vill förbli anonym, har inte vare sig något namn eller adress som kan förväxlas med president Putins. Det enda som stämmer är husnumret: 23. Brevet i A5-format är förstaklassmärkt och frankerat med ett 19-kronors frimärke, stämplat av Postnord under söndagen. Någon avsändare anges inte.

– Man blir förvånad, säger Per. Vad sysslar Postnord med? Någon måste ju ha sett det här brevet, åtminstone brevbäraren. Varför delar man då ut det?

Per tror inte att det är någon av hans vänner som skojar med honom.

– Det är ju poststämplat i Hallsberg av Postnord, säger han. Och det låg inte här på lådan när jag hämtade tidningen i morse.

Är du nyfiken på vad som finns i det?

– Ja det är jag ju. Tanken har slagit mig att öppna och titta. Men det har jag inte gjort.

Riktigt vad han ska göra med brevet vet inte Per.

– Det händer ju att man får post som kommer fel, och är det till en granne går man ju över och lägger det i brevlådan. Ska det längre bort lägger man det på en allmän brevlåda. Men det här känns ju som att det måste påtalas. Den som tagit reda på adressen och betalat 19,50 vill ju kanske något viktigt.

Vad skulle du säga om du skulle skriva till Putin?

– Ha ha, njaa du, det var en bra fråga. Men jag tror inte det är någon större idé. Putin lyssnar nog inte mycket på vad jag säger, skrattar Per i Trelleborg.

På Postnords presstjänst är man nästan lika förbryllad som Per.

– Ibland går saker och ting fel när maskinerna sorterar. Särskilt när de inte förstår adressen, säger Maria Ibsén på Postnord.

– Men då ska de egentligen spotta ut det till en hög där en människa sorterar det. Vi hanterar 1,8 miljarder brev per år, och någon gång händer det tyvärr att det kommer fel. Det är naturligtvis tråkigt om Putin inte får de brev han ska ha.

Maria Ibséns råd vid feladressering är att helt enkelt lägga brevet i en vanlig gul postlåda, och det gäller oavsett vilken aktör som delat ut det.