Pensionärer vill ha bättre information

Organisationerna i pensionärsrådet känner sig överkörda. Viktiga frågor tas helt enkelt inte upp i rådet menar de.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2007

I september rapporterade TA om förändringar på Akka. Det rörde bland annat öppettider i receptionen och larmhantering. Nyheten kom som en överraskning för ledamöterna i pensionärsrådet.

– Detta hade vi inte blivit informerade om, säger Erik Johansson, PRO och ledamot i pensionärsrådet.

För ett par veckor sedan rapporterade TA om alliansens beslut att utveckla verksamheten på Akka. Huset ska fyllas med liv aktivitet och återfå sin forna glans menade Per Grönlund (spi), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Detta blev vi heller inte informerade om utan fick läsa om det i tidningen, säger Erik Johansson.

Första informationen om vad som är på gång kommer ledamöterna i rådet att få på måndag när det är dags för sammanträde. Nu ifrågasätter pensionärsorganisationerna arbetssättet.

– Vad har vi ett pensionärsråd till om vi inte ska diskutera sådana här frågor? undrar Irene Persson, PRO och ledamot i Pensionärsrådet.

Pensionärsrådet består av politiker och representanter från de fyra pensionärsorganisationerna PRO, SPF, SPRF och SKPF. Ordförande i rådet är Per Grönlund (spi), även ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Vi sammanträder fyra gånger om året och nästa möte är på måndag. Vid senaste sammanträdet fanns där inget bestämt om Akka, säger Per Grönlund.

Genom mötet på måndag menar Per Grönlund att pensionärsrådet får informationen innan de avgörande besluten fattas. Han tycker att rådet har en viktig funktion att fylla.

– Jag tycker det är bra. Det dyker upp frågor som är väsentliga för alla parter, säger Per Grönlund som kan tänka sig att att utöka antalet möten till 5-6 om året för att för att man ska kunna informera mer.

En fråga som är viktig för pensionärsorganisationerna och som debatterats i riksdagen är om råden ska ges ett verkligt inflytande. Per Grönlund tycker att det är en bra idé.

– Det är en ganska tandlös tiger tyvärr. Visst skulle jag som pensionär vilja ha en organisation som betyder lite mer, säger Per Grönlund.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.