Annons

Pensionärer lär om trafik på nytt

Ett gäng pensionärer i Trelleborg har börjat en studiecirkel på PRO för att fräscha upp trafikkunskaperna. Det är ju en del som har ändrats sedan de tog körkort en gång i tiden.
Trelleborg • Publicerad 26 september 2004
Gert Magnusson är en av deltagarnba i PRO och ABF;:s studiecirkel för pensionärer som vill fräscha upp tarfikkunskaperna. Bild: TOMAS NYBERG
Gert Magnusson är en av deltagarnba i PRO och ABF;:s studiecirkel för pensionärer som vill fräscha upp tarfikkunskaperna. Bild: TOMAS NYBERGFoto: 

En av deltagarna är dock inte med som bilist utan som cyklist.

– Jag tycker att det är viktigt att kunna alla regler även som cyklist, säger Kerstin Judge, som cyklar ofta och mycket i Trelleborg. Och jag vill lära mig mer om bilisternas tänkande.

Annons

Övriga deltagare håller med om att det är viktigt för all trafikanter att kunna trafikreglerna ordentligt. En orsak till diskussioner är bland annat just förhållandet mellan bilister och cyklister, där inte alla är helt på det klara med vilka väjningsregler som gäller.

– Ibland kan det också vara så att båda parter är alltför artiga och släpper fram varandra, trots att det egentligen finns klara regler som styr vem som har företräde, menar en av deltagarna i studiecirkeln, Gert Magnusson. Det kan förorsaka tveksamhet och osäkerhet i trafiken.

De flesta deltagare är med för att bli bättre bilförare. Ett moment som många nämner som problemfyllt är körning i rondell, eller cirkulationsplats.

Och uppfattningen är att det fortfarande är många i Trelleborg som har svårt med just körning i rondell, eftersom det inte var så många år sedan som Trelleborg fick sin första rondell.

– Ett annat moment som många har svårt med är högerregeln, säger Gert Magnusson.

Att ge tecken är också något som cirkeldeltagarna tycker det är dåligt med ibland i Trelleborgstrafiken. Blinkers kan användas betydligt bättre, menar de.

För pensionärerna i cirkeln handlar det dels om att friska upp gamla kunskaper, men även att lära sig om nyheter som kommit efter att de tog körkort.

" Det har ju kommit en rad nya trafikmärken bland annat, menar deltagarna i cirkeln.

– Mot slutet av vår studiecirkel blir det också möjlighet för den som vill att pröva på en del praktiska moment med en körskollärare här i Trelleborg som vi har kontakt med, berättar Klas Andersson, ledare i studiecirkeln på ABF.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons