Annons

Pengarna till e-böcker räcker inte till

Efterfrågan på e-böcker ökar ständigt men tills den första oktober är det lånestopp på Trelleborgs bibliotek. Pengarna för tredje kvartalet är slut.
Trelleborg • Publicerad 23 september 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Bibliotek i Sverige betalar 20 kronor per nedladdad bok till distributören. I Trelleborg har man valt att dela upp summan som är avsatt för ändamålet kvartalsvis. För tredje kvartalet är nu pengarna slut och därför har biblioteket stoppat all nedladdning av böcker.

– Vi har inte obegränsade resurser. Det är gratis att låna men för oss kostar det pengar och när de tar slut tvingas vi stoppa utlåningen, säger Johanna Nordbring, digital samordnare på Trelleborgs bibliotek.

Annons

Problemet är återkommande. Första kvartalet tog också pengarna slut och utlåningen stoppades en månad mellan mars och april. Problemet kan upprepas även nästa kvartal om efterfrågan fortsätter i samma takt.

– Vi är givetvis glada över att fler vill låna böcker och till nästa år ska vi försöka möta efterfrågan och skjuta till mer pengar. Men i år finns det inga pengar att skjuta till, säger Johanna Nordbring.

Louise Löfgren
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons