Annons

Pengaregn över församlingarna

Lunds stift delar ut 47 miljoner kronor i prästlönetillgångar till sina församlingar. Och störst utdelning av alla får Höllvikens församling som kammar in drygt två miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2008

– Det är välkommet och lite mer än vad vi hade räknat med, säger Birgitta Cervin, kyrkoherde i Höllviken.

Församlingarnas avkastning i jord, skog och fonder användes förr till att betala prästernas löner, därav namnet prästlönetillgångar. Sedan ett tiotal år tillbaka förvaltas tillgångarna av Lunds stifts egendomsnämnd och varje år betalas en del av avkastningen ut till församlingarna enligt ett andelssystem. Höllvikens församling var den församling som lämnade över mest prästlönetillgångar till stiftet att förvalta och följaktligen sitter de nu med flest antal andelar.

Annons

– För Höllvikens del handlar det om ganska mycket mark, framförallt kring Falsterbokanalen, berättar Ingemar Nilsson, chef för egendomsavdelningen.

2007, liksom 2006, var den sammanlagda avkastningen hög, 116 miljoner kronor. Av dessa delas 47 miljoner kronor ut direkt till församlingarna och 43 miljoner kronor hamnar i det inomkyrkliga utjämningssystemet. Birgitta Cervin välkomnar den höga avkastningen, som dock inte är lika hög som 2006, då församlingen fick 2,6 miljoner kronor. En stor del av pengarna kommer att gå till att handikappanpassa församlingens fyra kyrkor. Ett arbete som ska vara klart senast 2010.

– Vi hoppas också kunna anställa två personer, en präst och en pedagog, säger Birgitta Cervin.

Bland församlingarna i Trelleborgs kommun är det Källstorps församling som får mest utdelning, nästan 950 000 kronor.

– Det var inte dåligt, så mycket hade vi inte räknat med, säger en glad och överraskad Thorbjörn Levin när TA berättar nyheten.

Thorbjörn Levin säger att det finns många hål att stoppa pengarna i. Bland annat lån efter bygget av Kyrkans hus som uppfördes för ett och ett halvt år sedan.

– Förhoppningsvis ska vi också få möjlighet att utveckla verksamheten, säger Thorbjörn Levin.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons