Annons

Pengabrist tvingar filialer att stänga

En stram ekonomi gör att de som är vana att låna böcker på biblioteksfilialerna får finna sig i att åka till Trelleborg under vissa veckor i sommar. I Anderslöv, Skegrie och på Gislövs läge stänger bibblan när personalen har semester.
Trelleborg • Publicerad 20 juni 2013
Bokbussen är ett alternativ för byborna när biblioteken i Anderslöv, Skegrie och på Gislövs läge stänger under några veckor i sommar.
Bokbussen är ett alternativ för byborna när biblioteken i Anderslöv, Skegrie och på Gislövs läge stänger under några veckor i sommar.Foto: Tomas Nyberg

Gislövs bibliotek är först ut, där är det stängt i fyra veckor med start den 8 juli. I Anderslöv och Skegrie varar semestern i tre veckor.

– Vi har helt enkelt inte möjlighet att ta in vikarier i år på grund av en ansträngd ekonomi, säger bibliotekschefen Michael Nordberg.

Annons

De tre filialerna har vardera en bibliotekarie. När de tar semester blir de alltså inte ersatta.

Kunde ni inte lösa det internt med att någon som jobbar i Trelleborg täcker upp?

– Så mycket personal har vi inte. Vi har valt att kraftsamla på ett ställe i stället.

Om biblioteksverksamheten tilldelas mer pengar inför nästa års budget hoppas han att man kan genomföra idén med självbetjäning på filialerna. Det skulle i sin tur möjliggöra att biblioteken kunde hållas öppna trots semestern.

Hur tror du att verksamheten påverkas av stängningen?

– Det påverkar såklart att det inte är möjligt att besöka filialerna. Men däremot är det möjligt att låna e-böcker hela sommaren eller åka in till Trelleborg. Bokbussen kör också som vanligt hela sommaren, säger Michael Nordberg.

På huvudbiblioteket i Trelleborg ändras öppettiderna under sommaren endast marginellt, och på samma sätt som man gjort i flera år. Måndag till torsdag stänger man en timme tidigare än vanligt och på lördagar är det helt stängt.

Vad tycker du? Kommentera nedan.

Martin Falkenby
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons