Annons

Pengabrist hotar E 6-utbyggnaden

Vägverket kräver högre anslag, annars hotas flera stora vägbyggen, till exempel utbyggnaden av E 6.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2006

Det är Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö som varnar för att fler projekt kommer att försenas om inte verket får 2,5 miljarder mer i anslag i höstens budget.

Det handlar om utbyggnaden av E 6 mellan Trelleborg och Vellinge och en hel del andra vägprojekt som skulle startas i år eller nästa år.

Annons

Nu menar Vägverket att om regeringen inte skjuter till 2,5 miljarder kan projekten startas först tidigast år 2013.

Ingemar Skogö menar också att Vägverket redan nu kommit på efterkälken i den nationella väghållningsplanen för 2004 till 2015. På grund av urholkade anslag har planen inte kunnat följas.

Och nu hotas alltså även stora väggprojekt, som utbyggnaden av E 6 mellan Trelleborg och Vellinge.

Enligt Ingemar Skogö är det underhållet av vägar som tar stora delar av Vägverkets pengar.

– Tillståndet på vägnätet har försämrats säger han. Skulle regeringen föreslå en oförändrad anslagsnivå är det viktigare att satsa på drift och underhåll, även om det skulle innebära att angelägna investeringsobjekt skjut på framtiden.

Enligt Ingemar Skogö är många glesbygdsvägar i stor behov av upprustning. Högtrafikerade vägar måste vara framkomliga och säkra. Även många tätorter behöver bättre framkomlighet och miljö, menar han. Dåliga vägar drabbar både transportföretag och privatbilister med stora kostnader, framhåller han också.

Samtidigt som Vägverket varnar för att utbyggnaden av E 6 hotas går Trelleborg miljönämnds ordförande Stig Björk (s) ut och förespråkar att hamnen i Trelleborg ska matas med lastbilstrafik från två håll genom att E 6 byggs ut i en ringväg kring Trelleborg och en del av godstrafiken leds ut till hamnen via en väg österifrån.

Enligt Stig Björks skiss ska vägen korsa Östra Förstadsgatan och järnvägsspåret samt fortsätta förbi Östra skolan och gå vidare ut till hamnen längs stranden.

"Hamnen kommer i framtiden att matas med vägburen godstrafik från två huvudriktningar, istället för som i dag enbart västerifrån" menar Sten Björk.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons