Pengabrist hotar E 6-utbyggnad

Vägverket klarar inte att genomföra de vägprojekt som regeringen har beslutat om det inte får mer pengar. I ett brev till regeringen varnar nu Vägverkets generaldirektör för att viktiga vägprojekt kan bli försenade.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2004

Därmed ligger utbyggnaden av E 6 mellan Vellinge och Trelleborg i riskzonen för att bli försenat trots att utbyggnaden inte ska påbörjas förrän år 2007. - Får vi mindre pengar blir det en återverkan på de planerade projekten och det kan få följdverkningar även för vår del, säger Benny Nilsson, ansvarig för strategisk planering på Vägverket i Skåne. Utbyggnaden av E 6 räknas enligt Benny Nilsson som ett ytterst prioriterat projekt i Skåne men så länge det fysiska arbetet inte påbörjats finns risken att det blir uppskjutet. - I första hand måste stora projekt som redan är påbörjade avslutas och då kan det bli något annat som blir lidande, säger Benny Nilsson. Vägverket kräver omkring en miljard kronor mer i höstens budgetproposition jämfört med vad man fick förra hösten. Vilka projekt som ska prioriteras, om man inte kan genomföra alla, bestäms inte förrän Vägverket får sitt så kallade regleringsbrev i december. I nuläget räknar Vägverket med att den planerade utbyggnaden av E 6 kommer att kosta strax över 300 miljoner kronor. Trots hotet att man inte får några pengar pågår arbetet med att planera inför en byggstart år 2007 för fullt. - Vi jobbar som att vi ska sätta igång 2007. Vi väntar inte utan kör för fullt. Det är ett mycket angeläget objekt just nu, säger Benny Nilsson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.