Annons

Pendlarna hålls på halster

48 timmars frist. Det är resultatet av måndagens samtal mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna. Men så gott som samtliga bussar i den skånska linjetrafiken kan komma att stanna om strejken bryter ut vid midnatt natten mot torsdag.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2008
Kör vidare Tanas Grammatikos med kollegor i Skåne kör vidare. Åtminstone fram till midnatt natten mot torsdag. Bild: Claes Nyberg
Kör vidare Tanas Grammatikos med kollegor i Skåne kör vidare. Åtminstone fram till midnatt natten mot torsdag. Bild: Claes NybergFoto: 

- Jag stöder en strejk. Kraven är rimliga. Även jag som timanställd omfattas, säger Tanas Grammatikos, busschaufför på Arriva.

Bland kraven på facket Kommunals lista står just att det ska bli enklare att få fast anställning. Chaufförerna kämpar även för minst 11 timmars vila per dygn och en löneökning på 1 600 kronor under två år.

Annons

Under måndagen körde Tanas Grammatikos stadsbuss i Trelleborg.

- De flesta som säger något om strejken är stödjande, berättar han.

Framförallt är det arbetsförhållandena som han tycker att arbetsgivarna ska förändra. Chaufförerna kan i dag jobba mer än 13 timmar om dygnet.

- Dessutom är vi underbetalda om man jämför med lokförare, påpekar Tanas Grammatikos.

Hittills har busstrejken omfattat Stockholm och Västerbotten. Natten mot tisdag väntades den spridas även till Skåne.

Men måndagens samtal mellan konfliktens parter resulterade i ett förslag till överenskommelse som ska diskuteras vidare i dag, tisdag. Därmed avvaktar Kommunal med sina stridsåtgärder två dygn till.

Nås ingen överenskommelse kommer en klar majoritet av Skånetrafikens bussar att stå still. Däribland pendlarlinjen mellan Trelleborg och Malmö, 146:an. Likaså stadsbussarna i Trelleborg. 144:an mellan Trelleborg och Malmö, via Anderslöv, körs dock som vanligt. Så även 143:an mellan Västra Ingelstad och Svedala, 379:an mellan Vellinge och Västra Ingelstad och de flesta turerna med busstaxi. Orsaken är att de linjerna drivs av mindre bolag, som inte omfattas av varslet.

Antalet övriga undantag hålls dock lågt.

- Utöver sjuk- och handikapptransporter blir det inga undantag, säger Lars Friman på Kommunals regionkontor i Malmö.

Besked om en eventuell strejk väntas tidigast vid 22-tiden på tisdag kväll.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons