Annons

Paviljongerna inte borta förrän 2018

För två år sedan ville politikerna att alla paviljonger på skolor och förskolor i Trelleborgs kommun skulle vara borta 2014. Sedan dess har inte mycket hänt och nu lär det dröja ända till 2018 innan kommunen är paviljongfri.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

– Vi sa 2011 att vi ville bli av med paviljongerna på tre år. Men nu får vi rätta oss efter de nya investeringsplaner som finns, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

I måndagens tidning berättade vi om de stora investeringar i förskolor och skolorsom kommunen står inför. 529 miljoner ska investeras de närmaste sex åren. Det handlar bland annat om cirka 25 nya förskoleavdelningar i centrala Trelleborg samt nya förskolor i Smygehamn, Skegrie och Anderslöv.

Annons

Prioriteringen från bildningsnämndens sida är tydlig. Man ska först och främst se till att man klarar antalet förskoleplatser. Behovet kommer att vara särskilt stort i centrala Trelleborg när ett antal planerade byggprojekt blir verklighet. Därför får ambitionen att ta bort paviljonger stå tillbaka.

– Den övergripande prioriteringen är att se till att förskolebarnen har tak över huvudet. Därefter kommer möjligheten att ersätta paviljonger med reguljära byggnader, säger Lars Mikkelä.

I dag är det Skegrie som är mest paviljongtätt. Det finns fyra förskoleavdelningar i paviljonger på Ängens förskola och även en paviljong med två klassrum på Skegrie skola. Tanken är att man både ska bygga en ny förskola och göra en ombyggnad på grundskolan så att man kan ta bort paviljongerna helt i slutet av 2017.

– Vi föreslår att man gör detta på en gång eftersom det blir billigare. Det är också viktigt att man bygger flexibelt så att man kan använda lokalerna både till förskola och skola när behoven varierar över tid, säger Calle Karlsson, administrativ chef på bildningsförvaltningen.

Anderslöv är också relativt paviljongtätt. Det finns två förskoleavdelningar i paviljonger på Backen och en på Söderängen. Där är planen att alla förskolebarn, även de på Orrens förskola, ska flytta till en helt ny förskola med fem avdelningar 2017. Paviljongerna tros kunna vara avvecklade 2018.

Paviljongerna på Granlunda avvecklas samtidigt som man bygger till förskolan 2015. Samma år förväntas paviljongerna på Bäcka förskola vara avvecklade, även om det är högst osäkert. Det är också osäkert vart avdelningarna ska flytta, ett förslag är till Gertrudsgården när den byggs ut. När en ny förskola byggs i Smygehamn 2016 avvecklas även paviljongen där.

Paviljongen på Vannhögskolan ska bli kvar till 2015 då ombyggnaden av skolan är klar.

Lars Mikkelä kan nu konstatera att förhoppningen att alla paviljonger skulle vara borta 2014 var något optimistisk.

– När man vill åstadkomma något är det viktigt att man sätter en tidpunkt, och jag tycker det är bättre att ha en optimistisk syn på det, säger han.

Klart är att paviljongerna kostar mycket pengar. 2012 betalade kommunen 6,4 miljoner kronor till företaget Expandia som tillhandahåller modulerna.

Annons

LÄS MER:

I tisdagens pappers- och e-tidningkan du läsa om Ängens förskola i Skegrie där verksamheten bedrivs i paviljonger.

TYCK TILL

Är det okej med paviljonger mot att det finns tillräckligt med förskole- och skolplatser i kommunen? Vad tycker du? Säg din mening i kommentarsfunktionen nedan.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons