Patientköerna till vården ökar

Köerna till sjukvården ökade kraftigt under förra året. På ett år har andelen verksamheter som klarat vårdgarantin krav på tre månaders väntan minskat från hälften till knappt 20 procent.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2005

På lasarettet i Trelleborg var det bara 9 procent av mottagningarna som klarade behandlingsgarantin mot 32 procent året före. Orsaken är att sjukvårdens viktigaste mål är att budgeten ska vara i balans. Det framgår av den årsredovisning för 2004 som nämnden för sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt ska ta ställning till på torsdag.

I fjor var budgeten i stort sett i balans med ett underskott på totalt 13,5 miljoner kronor i en budget på drygt fem miljarder kronor.

Det är framför allt väntetiderna till Trelleborgs lasarett som ökar. Väntan till Universitetssjukhuset MAS i Malmö är lika lång som tidigare. Så har väntetiden till en gråstarrsoperation i Malmö nu ökat till 64 veckor.

Fortfarande ökar listningen hos familjeläkare långsamt. Den 1 maj i fjor var 58 procent av de boende i sydvästra Skåne listade hos en familjeläkare. I början av september hade den siffran ökat till 62 procent och vid årsskiftet var den 63 procent.

Sydvästra sjukvårdsdistriktet har fått en budgetförstärkning på 56 miljoner kronor. Av dem föreslås 47 miljoner gå till primärvården, bland annat för att återbesätta de tjänster som vakantsattes i samband med de stora besparingarna under 2003 och 2004. I första hand gäller det läkartjänster men även andra personalgrupper.

En separat organisation för läkarstöd till korttidsboende ska inrättas. Allmänlakare ska under detta året vara stationerade dagtid på lasarettets akutmottagning. När familjeläkarmottagningarna är stängda ska det också finnas tillgång till den specialiteten på akutmottagningen.

Eftersom det inte kommit något beslut från hälso- och sjukvårdsnämnden om de tre nya vårdcentraler som behövs vill distriktsnämnden hitta provisoriska lösningar så länge. Det innebär att större lokaler ska hyras till Centrumkliniken.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.