Patientflytt för miljoner

Närmare två miljoner kronor. Det är vad patienttransporterna mellan skånska sjukhus kostat hittills till följd av den pågående vårdstrejken. Såväl ambulanspersonal som taxichaufförer har det hektiskt med många körningar om dagen.
Trelleborg • Publicerad 20 maj 2008
Ahmad Khalil har kört runt 100 patienter mellan sjukhus runt om i Skåne. Bild: Claes Nyberg
Ahmad Khalil har kört runt 100 patienter mellan sjukhus runt om i Skåne. Bild: Claes NybergFoto: 

På tisdagen vid lunchtid gick sjuksköterskor och biomedicinska analytiker på nytt ut i strejk vid sjukhusen i Trelleborg, Helsingborg och Ystad.

Dagarna innan transporterades återigen ett hundratal patienter kors och tvärs genom Skåne.

Körningarna har hittills kostat mer än två miljoner kronor enligt Region Skånes och Skånetrafikens beräkningar.

Uppskattningsvis har närmare 1500 transporter genomförts.

- Det blir sjukhusen som får stå för kostnaderna, berättar Rolf Orlander, chef för Kamber Skåne - den del av Region Skåne som ansvarar för ambulanstransporter.

För att hålla nere kostnaderna vill sjukhusen att så många patienter som möjligt använder sig av så kallad "bårtaxi" eller "liggande transport" då de tvingas att byta sjukhus. Den formen av körningar sköts av privata bolag som sedan tidigare har avtal med Skånetrafiken.

Då medicinsk personal måste närvara vid transporterna blir det ambulansförarna som får rycka ut. - Det är den ordinarie personalen som satts in. Det blir en del övertidsersättning och andra extrakostnader för oss, säger Rolf Orlander.

Ambulanskörningarna har kostat 1,5 miljoner kronor hittills och Skånetrafikens extrautgifter ligger på runt 350 000 kronor. Inga incidenter där patienter skadats har rapporterats.

- Vi har faktiskt inte fått ett enda klagomål. Det har utifrån förutsättningarna gått förvånansvärt bra, säger Lars Hellström, samordnare på Skånetrafiken.

Men då strejken inom kort ser ut att gå vidare till Lund kan det bli problem.

- Då kan vi tvingas ta hjälp av danska ambulansförare som när Umas gick ut i strejk, säger Rolf Orlander.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.