Annons

Patienter förväxlades på Trelleborgs lasarett

När en anhörig skulle besöka sin 84-åriga svägerska på lasarettet i Trelleborg blev han hänvisad till fel patient. – Det var mycket obehagligt, säger den anhörige.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2006

Den 84-åriga kvinnan åkte i onsdags förra veckan med bröstsmärtor in till intensivvårdsavdelningen på lasarettet i Trelleborg. På kvällen åkte en anhörig till lasarettet för att besöka kvinnan, sin svägerska, på avdelning 22, dit hon flyttats. Då blev han hänvisad till ett rum där en patient med samma namn vårdades.

– Men personen som låg där var ingen som jag kände, säger mannen.

Annons

Efter tio minuters febrilt sökande hittade personalen rätt person, på samma avdelning, men i ett annat rum. Svägerskan hade fått fel efternamn någonstans på vägen från intensivvårdsavdelningen till den nya avdelningen, enligt mannen.

– Någonstans på resans gång hade ett fel begåtts och patienterna förväxlats. Personalen bad om ursäkt men det var obehagligt. Det var tur att jag kom annars kanske min svägerska hade fått fel medicin eller på annat sätt blivit felbehandlad, säger han.

Magnus Heiman, verksamhetschef för operation och intensivvård, beklagar förväxlingen.

– Så vitt jag vet skedde en missuppfattning när patienten flyttades från intensivvårdsavdelning till vårdavdelningen. Man blandade ihop efternamnen som är mycket lika. Cirka en kvart efter flytten kom anhöriga på besök och upptäckte misstaget, säger han.

Magnus Heiman anser dock inte att förväxlingen innebar någon fara för patienten. Det var enbart efternamnen som förväxlades. Personnumret stämde hela tiden.

– När det gäller medicinering utgår vi alltid ifrån personnumret, menar han.

Fel namn fördes även upp på en vätskelista, där all vätska som patienten dricker förs in, utan att personnummer skrevs upp.

– Men vätskelistan är inget som journalförs. Det är enbart ett arbetsmaterial, säger han.

– Samtidigt förstår jag hur anhöriga kan tolka detta. Självklart har vi rutiner för hur man märker folks namn. Men nu har vi gjort fel och en avvikelserapport kommer att skrivas om det.

Jessica Bloem Pettersson

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons