Annons

Patient och föräldrar drabbas av flytt

Förslaget om att flytta specialisttandvården i Trelleborg till Malmö kom inte oväntat. Övertandläkare Birgitta Obrant tror att en sammanslagning har både för- och nackdelar.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2012
”Jag skulle väl få ta bussen, eller om pappa skjutsar mig. Jag har inte varit i Malmö själv ännu, men bara jag hittar dit så skulle det ordna sig”, säger Ganimete Jetullahu, 16 år. Ortodontiassistent Cecilia Olsson och övertandläkare Birgitta Obrant undersöker.Foto: 

Robert Stuhre är 14 år. Han ligger nedsänkt i en tandläkarstol på Specialisttandvården i Trelleborg. På torsdagen får han sin tandställning. Nu väntar besök på tandregleringen var sjätte vecka under 1,5 till 2 år. Mamma Anette Stuhre sitter på en stol i behandlingsrummet och väntar på sin son. Hon tycker att det är ett problem om Centrum för specialisttandvård flyttar till Malmö.

– Såklart blir det svårare om de flyttar, som det är nu kan Robert gå själv från skolan. Vi är egna företagare så det är enklare för oss att ta ledigt, men för anställda blir det svårt att ta ledigt varje gång man måste skjutsa sina barn till tandläkaren, säger hon.

Annons

Tanken bakom förslaget att specialisttandvården i Trelleborg ska flytta till Malmö är att samla all specialistkompetens under ett tak. På så sätt underlättas nyrekrytering och samarbetet mellan olika specialister. Bakom beslutet står en utvärdering av specialisttandvården.

– En liten klinik är sårbar vid sjukdom, vakanser eller semestrar. En samlad kompetens är också bra för patienten, säger Georg Persson, ställföreträdande tandvårdschef för Folktandvården i Skåne.

Runt 200 barn tandreglerades i Trelleborg under förra året. Därtill kommer betalande patienter. Varje behandling tar ungefär två år och innebär omkring 25 besök. För övertandläkare Birgitta Obrant är förslaget om flytt väntat.

– Det har varit tal om sammanslagning under lång tid. Det klart att både patienter och personal hade velat vara kvar här, men vi får rätta oss efter beslutet. Att samla kompetensen har sina fördelar, säger hon.

Att Liljeborgsskolan ligger nära har varit en fördel, därifrån kan barnen gå själva. Hon uppskattar att ungefär 25 procent av barnen har föräldrarna med sig.

– Jag tror att det kan påverka vissa familjer. För ensamma föräldrar kan det kännas som en omöjlighet att ta ledigt och åka med barnen till Malmö, säger hon.

En dag i veckan kommer en ortodontiassistent finnas på plats för att lösa akuta problem med tandställningen. Annars får patienterna vända sig till allmäntandvården i Trelleborg.

Louise Löfgren
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons