Annons

Patient fick inte andningshjälp

En 72-årig patient vid Trelleborgs lasarett fick vänta åtta och en halv timme på akuten innan han fick vård. Då visade det sig att ingen kunde hantera den apparat patienten behövde för sin andning.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2002

Nu ska personalen på lasarettet se över rutinerna. Det var i fredags som den 72-årige patienten uppsökte vård för lunginflammation. Med till akuten hade patienten den andningsapparat han fått via kommunens hemvård och som han behöver för att kunna sova om nätterna. Men på lasarettet kunde ingen hantera apparaten och tack vare en kunnig sjuksköterska med bakgrund i hemvården kunde personalen få i gång den på fredagen. På lördagen och söndagen tvingades mannen att vara utan sin andningshjälp. Enligt muntligt löfte från hemvården skulle mannen och akutpersonalen fått hjälp av kommunens hemvårdare men fick ingen. Men den ansvariga sjuksköterskan inom hemvården hade inte fått några direktiv. Lars Olsson är administrativ chef vid Trelleborgs lasarett: - Patienten har fått den vård han har kunnat få. Rent medicinskt har patienten varit väl omhändertagen, sedan kan jag förstå den oro som patient och anhöriga har känt. Problemet har varit att vi inte är förtrogna med den apparaten, säger han. På hemvården är man förbryllade över det inträffade. - Det låter lite märkligt. Det normala när vi lägger in en patient till den ordinarie sjukvården som lämnar vi även en rapport med allt de behöver veta, säger Hildegun Follert, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska inom hemvården. På tisdagen flyttades Allan till Lund på de anhörigas begäran. Deras förtroende för Trelleborgs lasarett är förbrukat. - Vi vill inte ha vård i Trelleborg. Det är ingen vård. Allan har varit klar i huvudet tidigare men nu är han hemskt virrig. Hans tillstånd har helt klart försämrats, säger dottern till patienten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons